2025. március 14., péntek

Magyaros gombaleves galuskával, tejfölösen

A mi családunkban nagyon népszerűek a zöldséglevesek, azt hiszem, nincs is olyan típus, amit ne ennénk meg, vagy ne készítenék szívesen. Gombaleves viszonylag ritkán kerül asztalra, ennek csak az az oka, hogy más formában szoktuk a gombát inkább fogyasztani, tésztára, rántva inkább.

Most viszont úgy alakult, hogy tésztát eleget ettünk az elmúlt hetekben, rántott gombára se vágytunk, de ezt mind nem gondoltam végig, amikor a piacon megvettem azt a fél kiló gombát, amit fel kellett dolgozni. Legyen akkor leves, sok zöldséggel, tejföllel, galuskával!

Csak azt tudnám, hogy az az óriási csokor petrezselyem, amit a levesbe tettem, merre jár? 😮

Hozzávalók:
30-50 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
só, bors
1 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál liszt
friss petrezselyem
olaj

A galuskához:
1 db tojás
kb. 3 evőkanál liszt
kb. 1 teáskanál búzadara
csipet só

Elkészítés:

Azzal kezdeném, hogy nem tudom, itthon lehet-e kapni a Knorr gombaleves levesízesítőjét, én úgy emlékszem, Olaszországból hoztam, kimondottan gombaleveshez való, zselés állagú ételízesítő. Nagyon szeretem a tyúkhúsleves és zöldségleves változatát is. Én most egy gombásat használtam a leveshez, de ha nincs ilyen otthon, akkor megfelel a zöldségleves ízesítő is, nagyon jót tesz az ételnek.

Egy kevés olajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felaprított répákat, és egy kevés víz és só hozzáadásával majdnem puhára főzzük őket.
Amikor ez megvan, a vizet elfőztük a répákról, meghintjük a zöldségeket a liszttel, pár percig pirítjuk, jöhet a pirospaprika, a levesízesítő, a gomba, majd annyi forrásban lévő víz, amennyi levest szeretnénk. A só és a bors is ilyenkor érkezik a fazékba. Közepesen erős lángon készre főzzük a levest, beleszaggatjuk az apró gauskákat, utolsó mozzanatként adjuk a leveshez a felaprított petrezselymet, illetve a levest lehúzva a tűzről, a két kanál tejfölt is, amivel simára keverjük az ételt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése