2025. február 21., péntek

Körtés, camembert-es álompite

Nem vagyok nagy barátja az ilyen túlzó jelzőknek, mint álompite, szupernemtudommi, istenibármi, de erre nincs jobb szó tényleg. Minden megvan benne, amitől csodálatos étel kerül az asztalunkra: ott a kényeztető leveles tészta (most teljes kiőrlésűt használtam, nagyon örülök, hogy már ilyet is lehet kapni), ott az édes, lédús körte (Lidl, Conference körte), ott a camembert, amiért rajongok, egy kis fűszer, egy pici méz, aprított dió... kell ennél tovább győzködnöm bárkit arról, hogy kipróbálja?

Hozzávalók:

1 csomag friss leveles tészta
1 nagy körte
2 karika Tihany camembert (én most natúrt használtam)
egy kevés kék sajt, ha nincs otthon, elhagyható, de nagyon ajánlom az ízek harmóniája miatt, nagyon kell bele az a pici sós íz
egy marék apróra vágott dió
egy kevés (lehetőleg friss) rozmaring, de én most bazsalikommal készítettem
egy kevés méz a tálaláshoz
1 tojássárgája a leveles tészta lekenéséhez
 
Elkészítés:
A körtét vágjuk félbe, szedjük ki a magházát, és vágjuk 2 milliméteres szeletekre. Ha akarjuk, meghámozzuk a gyümölcsöt, de nem szükséges igazából, sőt, a héj megsülve még szebbé teszi a látványt.

A sajtot szintén felszeleteljük.

Terítsük ki a tésztát egy deszkára. A szélektől egy centiméterre egy éles kés hegyével karcoljuk meg, de ne vágjuk át a tésztát. Ez azt fogja eredményezni, hogy szép, megemelkedett széle lesz a piténknek. A tojássárgájával kenjük le a tészta teljes felületét. Így a szélének szép színe lesz, az alja pedig nem fog elázni a körte levétől. A középső részt a tojásfürdő után szurkáljuk meg villával. Ha előtte tennénk, jól el is tömítenénk a tojással a lyukakat.

A felszeletelt körtével és sajttal rakjuk ki tetőcserépszerűen a tészta középső részét, morzsoljuk rá a kék sajtot, szórjuk meg az általunk választott zöldfűszerrel (én a bazsalikomot a tányéron tépkedtem rá, de a rozmaring, kakukkfű jól tűri a sütést), szórjuk meg az apróra vágott dióval, és dugjuk be a 180 fokosra előmelegített sütőbe sülni. 20 perc múlva el is készül a piténk.

Tálaláskor egy kevés (akác)mézzel pötyögtessük meg a szeleteket.

Tippek:

- készítheted almával is
- használhatsz mandulát, pekándiót vagy fenyőmagot is a dió helyett
- variálhatod a zöldfűszereket, én a rozmaringot, a kakukkfüvet és a bazsalikomot ajánlom, persze nem együtt, hanem külön-külön
- a mézet nem érdemes lehagyni belőle, csodásan kikerekíti, harmonizálja az ízeket
- csodás előétel válhat belőle, de bármennyire furán hangzik is, még akár desszertnek is el tudom képzelni egy olyan ételsor után, ami egy ilyen fantasztikus ízvilágot kíván
-a tésztát vegyük ki fél órával felhasználás előtt a hűtőből, könnyebb lesz vele dolgozni




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése