2025. február 21., péntek

Bakonyi sertésborda


Klasszikus magyaros fogás, akár előre is elkészíthető, jól bírja a melegítést. Friss nokedlivel nagyon finom. Szoktam csirkemellből is készíteni, ha úgy jön ki a lépés, pont olyan jó, mint karajból.




Hozzávalók 3 személyre:
8 szelet sertéskaraj filé
40 dkg gomba
3-4 dl tejföl
1 erőleves kocka
liszt
só, bors
olaj vagy zsír  
 
Elkészítés:
A karaj szeleteket sóztam, borsoztam, majd folpack fóliába bugyolálva vékonyra klopfoltam. Nemcsak azért jó módszer ez, mert a vágódeszkát nem kell elmosni - fujj, de utálom! -, hanem mert a só és a bors ilyenkor a hús alsóbb rétegeibe vándorol. Megmártottam a szeleteket lisztben, a felesleget alaposan leráztam róluk, és egy kevésforró olajban hirtelen megpirítottam minden darabot. Amikor már mindegyik megjárta az olajat, egy nagy fazékba költöztek, amiben mindannyian barátságosan elfértek, belemorzsoltam egy leveskockát, hozzáadtam a nem túl vékonyra vagdalt gombát, és éppen annyi vízzel öntöttem fel, ami alulról nyaldosta a szeleteket. Fedő alatt megpároltam a húst. Végül a szeleteket kiszedtem egy tányérra, a visszamaradt lébe pedig belekevertem a kanálka liszttel dúsított tejfölt. Kapott mustárt még, pici pirospaprikát, és beforraltam a szószt. Visszakerültek bele a hússzeletek is. Ellenőriztem az ízeket, utólag sóztam és borsoztam, aztán tekintélyes mennyiségű nokedlivel karöltve a tányérra került.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése