Ezer éves recept, egy időben szegény anyósom sütötte mindig nekünk, nem volt egy nagy cukrász, de ezt remekül készítette. Aztán én is megsütöttem néhányszor, az ős blogon fent is van a receptje, amihez pillanatnyilag nem férek hozzá online, de a receptes dobozomban ott van papír alapon is. Ma mákos verzióban próbáltam ki az eredetileg barack lekváros, dióhabos sütit, most meggy lekvárral és darált mákkal készült, óriási sikert aratva itthon.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
4 db tojássárgája
6 gramm sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 csapott mokkáskanál só
Töltelék:
15-20 dkg darált mák
10 dkg cukor
4 db tojásfehérje
1 üveg meggy lekvár (nekem saját készítésű dzsemem volt itthon, fincsi egész meggy szemekkel, hát elég jó választásnak bizonyult)
Elkészítés:
A késes betétű robotgépemben készítettem el a tésztát, minden ilyen jellegű sütit ebben állítok össze. Beleöntöttem a tartályba a lisztet, sót, cukrot, sütőport, vajat, és vizes homok állagúra dolgoztattam a géppel. Hozzáadtam a tojássárgákat, és pillanatok alatt egy szép labdává dolgozta a gép a cuccot. Be se kellett tennem a hűtőbe pihenni, lehetett is vele dolgozni. Nyári melegben érdemes azért kissé visszahűteni a vajas tésztát.
Fogtam egy sütőpapírt, belefektettem a tepsibe, behajtogattam a papírt a tepsi széleit megjelölendő, és ezen a papíron nyújtottam ki a tésztát. 180 fokos sütőben 15 percig elősütöttem.
Közben elkészítettem a tölteléket. A fehérjéket kemény habbá vertem úgy, hogy több részletben adagoltam hozzá a cukrot. Amikor már szép fényes volt a hab, és megtartotta a csúcsokat, amikor a habverőt kiemeltem a masszából, fa lapáttal hozzákevertem a darált mákot.
A sütőből kikerülő, elősütött tésztára rákentem a meggy lekvárt, ne sajnáljuk belőle, attól lesz nagyon finom, majd a habot is elsimítottam a tetején. 180 fokon sütöttem még 20 percig, de ez sütőfüggő, tapintsuk meg a habot a süti tetején, ha már szilárd, akkor kész is van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése