2021. december 13., hétfő

Narancskenyér, a világ legjobbja

Nincs ezen mit szépíteni, én még ilyen intenzív narancs ízű süteményt nem ettem, amit ráadásul ennyire könnyű elkészíteni is. És hogy még könnyebb legyen az életem, a mélyhűtőben a tavaszi macaron felhorgadásom okán hever néhány 20 dekás mandulaliszt lefagyasztva. Igazából nagyon-nagyon finomra darált mandula ez, ami tökéletes ebbe a receptbe. Bio boltban ne vegyük meg a zsírtalanított, porcukor állagra hajazó mandulalisztet, ehhez nem lesz jó.



Hozzávalók:

2 db narancs, kezeletlen héjú (forrás: Buono Olívaolaj- és tésztaszaküzlet)
5 db tojás
15 dkg cukor
24 dkg mandulaliszt
1/2 csomag sütőpor
4 cl Grand Magnier likőr
reszelt szerecsendió és őrölt kardamom ízlés szerint
kandírozott narancshéj apróra vágva (elhagyható)

olaj a sütőforma kifújásához, én sütőpapírt használtam inkább, abban jobban bízom

Elkészítés:

A narancsokat egyben, héjastól feltesszük főni. 15 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, tisztát öntünk rá (én közben a vízforralóval melegítettem, hogy a narancsok ne hűljenek le, és gyorsabban haladjak a folyamattal), újra főzzük 15 percig, majd ismét vizet cserélünk rajta, és adunk neki még 15 percet. Végül a puha narancsokat magas pohárba tesszük, leturmixoljuk. Sűrű narancspépet fogunk kapni. Ezt a pépet áttettem a robotgép táljába, hozzáadtam a tojásokat, elkevertem a masszában, majd belekerült az összes többi hozzávaló is. Nem kell extrán kidolgozni, cak annyira, hogy egynemű massza legyen.

Az alapot sütőpapírral bélelt formába öntöttem, és 170 fokon másfél óráig sütöttem. Csalóka, amikor a tűpróbát alkalmazod, mert elég krémes a belseje, de az nem feltétlenül baj. Másfél óra alatt át kell, hogy süljön.

Forrás: Borbás Marcsi szakácskönyve, Harrer-Abosi Bea receptje, köszönet érte, Bea!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése