2021. június 16., szerda

Töltött paprika hús nélkül

                                     

Most már évek óta gyakorlat, hogy nyáron súlyosan rákívánok a töltött paprikára. Nem volt ez mindig így. Ha nagyanyám főzött, ettem belőle, de nagy szerelem sosem volt köztünk a töltött paprikával. Az illatát mindig is imádtam, na de van ilyen jó illata a lecsónak is, nem igaz? Aztán vagy három éve jön ez az eszeveszett rákívánás, aminek nemigen lehet ellenállni. A legutóbbi emlékezetes paprikát Kiki barátnőm főzte, mint mondta, az volt élete első töltött paprikája, hát öregem, soha rosszabbat! Két éve nyáron pedig feltúrtam az egész Balaton-partot egy vega változatért, Csopakon a Vígmolnár étteremben ettem fenomenálisat. És most megalkottam a saját változatomat, azt, ami ízlik is. 


Hozzávalók:

6 db tölteni való paprika
2 dl köles
50 dkg csiperke gomba
1 kis fej hagyma
1 tojás
só, bors
2 liter paradicsomlé
1 szál zellerzöld
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. A gombákat felvágjuk, és egy kevés olajon 2-3 részletben megsütjük őket. Ne sózzuk, mert akkor levet ereszt és csak fő, a mi célunk pedig az, hogy a magas hőn való sütéssel előcsalogassuk a gombából az összes ízt. Egy kis serpenyőben egy kanál olajon futtassuk meg a nagyon apróra vágott vöröshagymát, hűtsük ki.

A paprikákat készítsük elő a töltésre, azaz vágjuk le a csumájuknál lévő részt, szedjük ki a magházat, és a paprika hegyén ejtsünk egy kis lyukat, hogy a levegő távozhasson belőle, és a töltelék végig el tudjon helyezkedni a paprikában.

Keverjük össze a főtt kölest, a sült gombát, a hagymát, tojást, sózzuk, borsozzuk (lehet erőteljesebben, mint gondolnánk), majd a tölteléket töltsük bele a paprikákba. Magyarul úgy járunk el, mint a húsos töltött paprikánál, csak a darált húst itt a köles és a gomba helyettesíti.

A paradicsomlevet öntsük fazékba, dobjuk bele a zellerzöldet, majd forraljuk fel, és a megtöltött paprikákat eresszük a forrásban lévő lébe. 30 percnél biztosan nem kell több idő annak, hogy megfőjön. A paradicsomlevet szükség szerint ízesítsük sóval, cukorral. Utolsó lépésként, melyet akár el is hagyhatunk, ha szeretjük a hígabb típusú szószt, szóval utolsó lépésként berántjuk a töltött paprikát. Egy kevés olajon megpirítjuk a lisztet, rászedünk egy kevés forró mártást, simára keverjük, és visszaengedjük az egészet a szószba. Felforraljuk, és készen is vagyunk.

A köles ki fog főni a mártásba is, próbáltam leszűrni, de teljesen reménytelen feladat volt, úgyhogy hagytam a csudába.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése