2019. november 2., szombat

Konyakos májpástétom

Minden bulinak megvan a favorit kajája. Annak a tíz évvel ezelőtti születésnapi bulinak ez volt a mindent vivő szereplője. Én készítettem, és ebben a kategóriában azóta sem alkottam jobbat. A képet az internet bugyraiban leltem fel, mert az a fakanal.freeblog.hu-val az enyészeté lett. Így aztán a kép kicsi is, életlen is, de mint a magyar citrom - a miénk! :)



Hozzávalók:

80 dkg csirkemáj
40 dkg pecsenyeliba máj vagy 1,2 kg pecsenyekacsa máj, nekem ez a kedvencem
20 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
 2 babérlevél
1 teáskanál őrölt majoranna
1 teáskanál kakukkfű
1 dl konyak
bors

mustár
ketchup

Elkészítés:

A májakat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, majd egyforma darabokra kockázzuk. Kb. 5-6 dkg vajon puhára dinszteljük az apró kockákra vágott hagymát, rádobjuk a májat, a fűszereket a só kivételével, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Amikor már nem nyers - ezt nem árt leellenőrizni egy darabka kettévágásával -, ráöntjük a konyakot, és még mindig nagy lángon egy-két percig sütjük a májat vele. Félretesszük, a babérleveleket kihalásszuk belőle, langyosra hűtjük. Amikor már nem forró, késes betétű aprítóba tesszük, megforgatjuk, és ízlésünknek megfelelően darabosabbra hagyjuk, vagy pépesre keverjük. És ekkor kezdődik a dolog lényegi része, az ízesítés. Kóstolgassuk szorgalmasan a pástétomot, ekkor kerüljön sor a sózásra is. Valószínűleg meg fogunk lepődni, mennyi ketchupot és mustárt nyel el, de ez így van jól. Csinos edénybe kanalazzuk, tetejét leöntjük kakukkfűvel ízesített olvasztott vajjal, ez légmentesen lezárja a pástétomot. Persze használhatunk ehhez liba- vagy kacsazsírt is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése