2017. július 18., kedd

Az első igazán jó egészséges sütim: meggyes, barackos pite

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, annyi van benne, amennyit a gyümölcsök prezentálnak. A pitetészta természetesen teljes kiőrlésű lisztből készült, fehér lisztet minimális mennyiségben tartalmaz, ám mivel az egészséges típusúak vannak benne túlnyomó részt, lassú felszívódásúnak számít így is. Nyugodt szívvel mondom: finom.


Hozzávalók egy 24 cm-es formához:

4 dkg fehér liszt
6 dkg zabpehely liszt
9 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
115 gr vaj
1 tojás
egy csipet só
2-3 evőkanál víz
fél mokkáskanál negyedannyi édesítőszer (Szafi Fitt)
a töltelékhez:
3 evőkanál keményítő
1 csapott teáskanál negyedannyi édesítő
6 nagyobb szem sárgabarack
35 dkg magozott meggy

Elkészítés:
A szokásos pite tészta menet. A késes aprítójú robotgépembe beleöntöttem a liszteket és a minimális édesítőt, elkezdtem pörgetni a gépet, és kis kockánként hozzádobáltam a hideg vajat. Végül a vízzel elhabart tojás következett, addigra össze is állt a tészta. Folpackba csomagolba hűtöttem 15 percen át. Addig kimagoztam a meggyet (hogy én azt mennyire utálom!), felvágtam a barackokat. 
A tészta lehűlt, kinyújtottam, kibéleltem bele a formát, beleszórtam a keményítőt (ez fogja kicsit besűríteni a gyümölcsökből kisülő levet, és megakadályozni, hogy a tészta elázzon), elrendeztem a gyümölcsöket, megszórtam a teáskanálnyi édesítővel, és betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe a formát. 20-25 percig sült.

Bármilyen gyümölccsel finom szerintem, meggy, cseresznye, málna, ha lennénk olyan elvetemültek, hogy a málnából sütit csinálunk, nem pedig két marokkal tömjük a szánkba, barackok, szilva, szeder, áfonya, alma, körte.

A végén egy evőkanál cukormentes lekvárt meghigítunk egy kevés vízzel, azzal átfényezhetjük a gyümölcsöket, ha van kedvünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése