2016. január 11., hétfő

Chai latte

Régen ki akartam már próbálni ezt a tejes teát, de azért mégiscsak télnek kellett ahhoz lennie, hogy sor is kerüljön rá. Szinte biztos, hogy ki fogom próbálni majd jeges változatban is, ha eljön az ideje.
Az ízesítést változtathatjuk kedvünk szerint, szerintem az alapvető fűszerek hozzá így télvíz idején a fahéj, szegfűszeg, kardamom kombó. De el tudom képzelni gyömbérrel is. Vagy itt várakozik felhasználásra az úgynevett pumpkin pie fűszerkeverékem, amit múltkor hoztam Amerikából, a holnapi adag azzal fog készülni.
Elkészítése pofon egyszerű és gyors.



Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl víz
2 fekete tea filter (vagy szálas tea 2 teáskanálnyi)
cukor/juharszirup/eritrit/nyírfacukor ízlés szerint
1 teáskanál őrölt fahéj
3-4 kardamom megtörve
4-5 szegfűszeg egészben, vagy 1/2 teáskanál őrölt változat
1 csillagánizs, ha szereted

Elkészítés:

A tejet és a vizet edénybe töltjük, melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a filtereket, majd forrásig hevítjük a folyadékot. Ekkor levesszük a tűzről, 5 percre pihenni hagyjuk. Ha tűzforrón akarjuk fogyasztani, akkor tegyük vissza ismét a tűzre, forraljuk fel újra, majd teaszűrőn keresztül öntsük az elkészült italt bögrébe. Édesíteni főzés közben is lehet, ha olyan édesítőt használunk, ami tűri a hőkezelést, más esetben a pohárba dobjuk a választott édesítőt, keverjük fel, és már ihatjuk is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése