2015. június 18., csütörtök

Aloo gobi

Az aloo gobi (ejtsd: alu gobi) indiai étel, meglehetősen egyszerű elkészíteni, karfiolból és krumpliból áll. No meg csodás fűszerekből. Ha valaki szokott otthon extrább ételeket főzni, kínait, indiait, akkor az alap fűszerei között megtalálhatóak ennek az ételnek a hozzávalói is: a gyömbér, a fokhagyma, a garam masala, kurkuma, római kömény. Az egész étel elkészül 20-25 perc alatt, érdemes nekiállni.
Viszont baromira nem fotogén, de hát minden egyben nem lehet, nem igaz?


Hozzávalók 2 főre:

35 dkg karfiol rózsákra szedve
2 közepes burgonya
1 evőkanál olaj/zsír
1 teáskanál római kömény mag
1 teáskanál zúzott fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál garam masala
só ízlés szerint
kevés víz
koriander zöld a tetejére

Elkészítés:

A krumplit megtisztítjuk, egyforma, nem túl nagy kockákra vágjuk, a karfiolt is felaprítjuk.
A zsiradékon egy percig együtt pirítjuk a gyömbért, fokhagymát, majd hozzáadjuk a római kömény magot, azzal is sütjük egy pár másodpercig a keveréket. Óvatosan, ne égessünk oda semmit!
Ekkor az edénybe dobjuk a krumplit és a karfiolt, fűszerezzük a kurkumával, paprikával, az őrölt római köménnyel, garam masalával, sózzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi.
Ez az étel nem kimondottan szószos állagú, de ne is legyen teljesen száraz, ez az egyetlen buktatója a történetnek: eltalálni azt a vízmennyiséget, amitől a végén nem lesz sem túl szottyos, sem száraz.
Fedő alatt pároljuk az ételt, amikor érezzük, hogy a zöldségek majdnem puhák, levetjük a fedőt róla, hogy az esetleges fölösleges folyadék elpárologhasson róla.
Tálaláskor szórjuk meg korianderrel (petrezselyemmel, bár az ízhatás nem lesz ugyanaz), adhatunk hozzá egy kanál sűrű joghurtot is, az csillapítani fogja az étel tüzességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése