2014. május 9., péntek

Muffin, ami életet ment

Hogy mitől életmentő? Attól, hogy a South Beach diéta első szakaszában, az első 14 napon tilos mindenféle liszt, kenyér fogyasztása, és ez a muffin olyan alapanyagokból készül, amiket a diéta enged, és végre újra a tányéromon üdvözölhettem valamit, ami nem hús, nem zöldség, és bár nem is kenyér, mégis ad valami olyan illúziót, mintha... Érted, ugye? Egyébként meglepő, de amilyen kevéssé dekoratív darab, olyan jó. Egy pohár tejjel/kávéval meg egyenesen boldogító tud lenni. Úgyhogy a receptet mindenképpen megtartom, nem kizárt, hogy kicsit módosítgatok rajta, kísérletezéshez is kiváló kiindulópont.


Hozzávalók (kivételesen cup mértékegységben. Egy 2,5 decis bögre pont jó mérőeszköz hozzá)

fél csésze tojásfehérje (nagyjából három tojásból)
negyed csésze lenmagliszt (beszerezhető a Herbaházban pl.)
negyed csésze darált mandula
negyed csésze édesítő (eritrit pl., én most kókuszvirág cukrot használtam, egyenesen ISTENI)
fél csésze natúr mogyoróvaj
negyed csésze ricotta
egy teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A mogyoróvajat olvasszuk meg a mikróban. Egy nagy tálban keverjünk össze minden hozzávalót, majd muffin papírokba kanalazzuk bele. 180 fokon sültek 15 percig. Tűpróba nem árt neki, nehogy nyers maradjon a közepe.

A mogyoróvajtól nagyon jó textúrája lesz a süteménynek, a kókuszvirág cukor pedig nagyon finom jellegzetes, kicsit karamelles ízt ad neki, véleményem szerint az viszi el a hátán az egész muffint. Lehet, hogy eritrittel a felejthető kategória lenne. Nem állíthatom, hogy szaftos és könnyű a tészta, mindazonáltal kifejezetten élvezhető darab jött létre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése