2014. április 24., csütörtök

Sonkás kocka

Még ünnep előtt végeztem egy hevenyészett közvélemény kutatást a Facebookon, hogy ki mit készítene maradék sonkából. Szinte mindenki megemlítette a sonkás kockát, mint amolyan maradék hasznosító ételt. Szerintem ez az étel jóval többet érdemel, mint Maradék Eltüntető Kiváló Dolgozó címet, de az tény, hogy húsvét után kézenfekvő megoldásnak tűnik. Ha jó minőségű tésztát és tejfölt használunk hozzá, a siker biztosra vehető.


Hozzávalók:

40 dkg maradék főtt, füstölt sonka, tarja
3-4 dl tejföl
2 nagy tojás
5+2 dkg puha vaj
30 dkg száraztészta (kocka, széles metélt, lebbencs, ami kéznél van)
reszelt sajt a tetejére (elhagyható)
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A füstölt húst ledaráljuk (késes aprító a legjobb hozzá, nem is kell olyan gyötrelmesen elmosogatni, mint egy húsdarálót). A vajat kikeverjük két tojássárgájával és a tejföllel, megborsozzuk. Beledolgozzuk a darált húst. Végül lazán beleforgatjuk a két tojás kemény habbá felvert fehérjéjét. Ebbe a sonkás masszába szedjük a kifőtt tésztát, alaposan összeforgatjuk.
Egy hőálló tálat kivajazunk a 2 dkg vajjal, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, és belesimítjuk a tésztát.
180 fokos sütőben sütjük úgy fél órát. Ha használtunk a tetejére reszelt sajtot, akkorra az szépen megpirul. Tálalhatunk mellé plusz tejfölt, nem fogja elrontani.


1 megjegyzés: