Nincs egyéb mentségem, mint Párizs. Nem lehet másként kibírni azt 4-5 hetet, mire elindulhatok, csak így, francia receptekkel. Egyébként pedig nincs szükség mentegetőzésre, a tarte tatinnál klasszabb, egyszerűbb desszert, ami ilyen finom, talán nincs is.
Hozzávalók:
3-4 db alma, én Mucsut használtam, telitalálat ehhez a sütihez
10-15 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
5 dkg porcukor
egy kevés hideg víz
egy csipet só
Elkészítés:
Egy serpenyőben olvasszuk meg az 5 dkg vajat, öntsük rá a cukrot. Először használjunk kevesebbet, szerintem a 10 dkg is elég. Ha elolvadt a cukor, dobjuk a serpenyőbe a megtisztított, gerezdekre vágott almákat, és pároljuk 10 percig őket. Csak rázogatással mozgassuk a serpenyőt, lehetőség szerint ne törjük az almát. Közben a tészta hozzávalóiból gyúrjunk tésztát, nyújtsuk kör alakúra, kb. egy centivel nagyobbra, mint a forma, amiben a sütit sütni fogjuk.
A sütőformába rakosgassuk át az almákat, érdemes egy villával, csipesszel megcselekedni ezt, szebb lesz a végeredmény. A vajas-cukros levet, amiben párolódott, öntsük rá. A kör alakúra nyújtott tésztával fedjük be az edényt, a túllógó részeket tűrjük be az edénybe.
Süssük 180 fokon kb. 30 percig. Várjuk meg, amíg egy kicsit visszahűl, utána borítsunk egy tortatálat a formára, amiben sütöttük a tésztát, majd állítsuk talpára a tortatálat, így az alma kerül fölülre, a tészta alulra. Klasszikus upside down süti. Vanília fagylalt nem kötelező, de ajánlott hozzá, fogyasztása langyosan a legtutibb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése