2014. március 5., szerda

Székely káposzta


Hozzávalók: 

60 dkg sertéshús (comb, lapocka, ilyesmi)
2 fej vöröshagyma
zsiradék
pirospaprika, só, bors
1-2 babérlevél

80 dkg savanyúkáposzta
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt
 
Elkészítés:
 
A húst és a vöröshagymát apróra vágva a szokásos módon pörköltet készítünk. Amíg fő, megkóstoljuk a káposztát, ha nagyon savanyúnak találjuk, hideg folyó víz alatt néhányszor átöblítjük. Érdemes eltenni a levéből - mármint nem a mosóléből természetesen -, ha végül mégse lenne elég savanykás az étel, legyen mivel savanyítanunk. Amikor a hús félig puha, rádobjuk a káposztát, hozzáadjuk a babérlevelet és együtt főzzük készre őket. Végül tejfölös habarással sűrítjük az ételt. Ehhez a habaráshoz ne adjunk túl sok folyadékot, éppen csak egy kicsit hígítsuk meg a tejfölt, különben úszni fog a lében a káposztánk. Az az állag, ahogyan én szeretem, a képen remekül látható. Friss kenyér elengedhetetlen a tálaláshoz. 

 

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Én is hasonlóan főzöm 3 eltéréssel:
    - mindig marhahússal készítem /jó hozzá a nyak, a lábszár, a lapocka, a rostélyos belső húsos része/, soha nem sertéssel,
    - a káposztát soha nem mosom ki, mindig savanyúan teszem hozzá, mi valamiért így savanyúan szeretjük /bár így sem mindig eléggé savanyú nekünk, az a tapasztalatom, hogy a vecsési a legjobb/,
    - és a harmadik, hogy nem habarom be, hanem a végén rövid lére beforralom és csak tálaláskor tejfölözzük.
    Ja és a babér mellett köménymagot is szórok a pörköltre.
    Ennyi, isteni egy étel, ahogy öregszem kezdem a legjobban szeretni az összes káposztás étel között, pedig a többi is favorit, mi baromian káposztások vagyunk:-)))))

    VálaszTörlés