2014. március 6., csütörtök

Yakitori

Különleges a neve, de maga az étel egyszerű. Semmivel sem bonyolultabb, mint egy magyaros csirkeétel, bár az igaz, hogy mondjuk mirinért lehet, hogy el kell zarándokolni az Ázsia boltba, a Vámház körútra. Ennél nagyobb bajunk sose legyen. Ha már ott járunk, vegyünk 270 forintért spéci bambusz nyársakat is, de ha ezt túlzott kiadásnak éreznénk, használjunk nyugodtan hurkapálcát.


Ez a sütés előtti állapot, készen már nem volt érkezésem lefényképezni az ételt.

Hozzávalók:

csirkemell (vagy comb) filé
újhagyma
szójaszósz
mirin
nádcukor
rizsecet
fokhagyma
chilipehely (opcionális)

Elkészítés:

Egyenlő arányban összekeverek szójaszószt és mirint, adok hozzá egy-két kanál cukrot, egy kevés rizsecetet. Csak annyira melegítem fel a pácot, hogy a cukor elolvadjon benne. Ha kihűlt, belereszelek egy gerezd fokhagymát, az egyenlő nagyságú csirkehús darabokat beledobálom, legalább egy órát érlelem. Utána nyárs húzogatom a darabokat. A nyársakat előzőleg áztassuk vízbe, nehogy a serpenyőben vagy a grillen meggyulladjanak. Időnként törjük meg a húsok egyhangúságát újhagyma darabokkal. Kenjünk ki egy serpenyőt olajjal (ha már nincs lehetőségünk kertben grillezni ugye...), és a felmelegített serpenyőben kezdjük el sütni a nyársakat. Nem árt, ha van egy alkalmas lapátunk, amivel a serpenyő aljához tudjuk nyomkodni a húsokat. Időközben locsolgassuk a visszamaradt páclével az ételt. Nem kell neki sok idő, a falatnyi húsok hamar át fognak sülni.
Párolt rizst adjunk hozzá köretnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése