2014. március 27., csütörtök

Pupusa

Gyors vacsorának, otthoni tízórainak vagy uzsonnának, vasárnapi brunch-hoz is kiváló, nagyjából percek alatt elkészül, és nagyon finom. Salvador nemzeti eledele állítólag, nevét pupúszának ejtik, és biztos vagyok benne, hogy arrafelé még az enyémnél is finomabbat - és szebbet! - készítenek, de én a sajátommal is nagyon elégedett voltam. Igyekszem megtanulni kör alakúra nyújtani a tésztát, és úgy összecsippenteni, hogy az elkészült pupusa is kerek legyen. Az eredeti receptben semmi más nincs, mint masa harina és víz meg só, azonban Pesten viszonylag nehéz hozzájutni ehhez a speciális kukoricaőrleményhez, más praktikákhoz kell nyúlnunk, hogy a tésztánk ne essen atomjaira.


Hozzávalók:

15 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
fél dl olaj
1 dl (vagy egy picit több) víz

a töltelékhez bármi, mihez kedvünk van: fűszeres darált hús, sajt, zöldség, esetünkben 20 dkg reszelt sajt, egy-egy marék kukorica és zöldborsó, a tálaláshoz tejföl

Elkészítés:

A lisztbe belekeverem a sütőport, sót, olajat, majd annyi vizet adok hozzá, hogy a tészta összeálljon. Nem lesz rugalmas, ezt ne is várjuk. Formázzunk a tésztából egyforma súlyú gombócokat. Tegyük félre kicsit pihenni (kb. 10 perc), addig elkészíthetjük a tölteléket. Nyújtsuk ki 1-2 milliméter vastagra a tésztát (jó ötlet két folpack között csinálni, hogy ne szakadjon el), mindegy, hogy négyzetre vagy körre nyújtjuk, de a kör esztétikusabb. Töltsük meg a töltelékkel, majd csippentsük össze a széleket, tegyük vissza a deszkára, és óvatosan nyújtsuk ki még egy kicsit.
Megnéztem néhány videót (még Martha Stewart nagyasszony is kipróbálta a receptet), a profik a gombócokat a tenyerükben lapítják el, majd a tenyerüket használják kvázi tartónak is, hogy megtöltsék a tészta batyukat. Végül a korongok üresen maradt széleit úgy hajtják rá a töltelékre, hogy az teljesen betakarja azt.

Száraz serpenyőben süssük színesre a pupusák mindkét oldalát.
Saláta, tejföl, salsa nem árt hozzá.



A recept forrása: culinart.cafeblog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése