2014. március 18., kedd

Francia hagymaleves

Nagyon készülök lélekben a párizsi útra, pedig jaj, milyen messze még a május vége! Joanne Harris Francia konyha című könyve azonban segít túlélni a várakozás napjait, például ezzel a klasszikus francia hagymaleves recepttel. Érdekes, még most is érzem a számban annak a hagymalevesnek az ízét, amit legutóbbi párizsi látogatásunkkor ettünk a Marais negyed egyik bisztrójában. Nem kenyerem a szerénytelenség (vagy de? Ezt most nem is tudom hirtelen eldönteni:), de ez a leves kategóriákkal finomabb, mint az volt, pedig az se volt rossz...
Aki gyors levesre számít, vagy kevés ideje van, ne ezt a levest főzze meg, mert ezt kavargatni kell, dédelgetni kell, hogy olyan legyen a végeredmény, amiért megéri a lábas fölött ácsorgás.


Hozzávalók:

75 dkg vöröshagyma (én vettem egy szép nagy fehér hagymát is a piacon, azt is beleszeleteltem)
3 gerezd fokhagyma
1,5 liter marhahúsleves
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál liszt
só, bors, kakukkfű, babérlevél
5 dkg vaj

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk és minél vékonyabb karikára, úgynevezett félfőre vágjuk. A vajat megmelegítjük egy vastag aljú lábasban, rádobjuk a hagymát, és kis lángon puhára, barnára pároljuk. Gyakran megkeverjük, hogy véletlenül se égjen le. A hagyma kb. fél óra múlva kerül olyan állapotba, amilyennek szeretnénk: krémesen puha, karamellizált gyönyörűség. Ekkor meghintjük a liszttel, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, és felöntjük a borral és a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd felforraljuk a levest. Ha felforrt, kis lángra vesszük alatta a gázt, és kb. 40 perc alatt készre főzzük. Vajon pirított kifli/bagett karika mindenképp dukál hozzá.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése