2014. február 6., csütörtök

Ízes élet: a sárgaborsó

Meglehetősen aktuális téma, hiszen a sárgaborsó tipikus téli étel.


És akkor álljon itt a klasszik magyar recept hozzá, a sárgaborsó főzelék. Ha az ember nem rántja be olyan erősen, hogy megálljon benne nemhogy a kanál, de a balta is, komolyan mondom, élvezhető cucc.


Hozzávalók:

30 dkg sárgaborsó
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
olaj
tejföl ízlés szerint, nem több, mint 2-3 evőkanál
pirospaprika


Elkészítés:

A sárgaborsót áztassuk be bőséges vízbe, legalább egy éjszakára. Ez alatt az idő alatt be fogja szívni a víz egy részét. Főzés előtt öblítsük le a sárgaborsót, és friss vízben tegyük oda főni. Sózzuk meg, dobjuk bele a babérlevelet is. Főzés közben érdemes rá-ránézni, mert nem szerencsés - szerintem -, ha péppé fő, ideális esetben el lehet találni azt a pillanatot, amikor a borsó már puha, de még nem főtt szét. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet. 
Közben készítsünk az olajból és a lisztből rántást, a végén tegyük bele a péppé zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is, majd hideg vízzel engedjük fel. Én úgy szoktam csinálni, hogy a megfőtt főzelék alapanyagról, jelen esetben a sárgaborsóról leöntöm a vizet, a  borsóba/babba/krumpliba belekeverem a rántást, felforralom, majd dúsítom a szükséges anyaggal, esetünkben tejföllel. Ezzel is elkeverem, rottyantok egyet rajta, és már el is készült a sárgaborsó főzelék. Ha szükséges, lehet a leszűrt főzőlével higítani a főzeléket, az sem megy kárba, viszont megakadályozható, hogy a sok folyadék jelenléte miatt őrületes mennyiségű rántást kelljen használni a megfelelő állag eléréséig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése