Igen, tudom. Ha kimondom a szót, ZABKÁSA, szinte mindenkinek egy nyákos, szürkébe hajló színű izé jut eszébe azonnal. És legyünk egészen őszinték magunkhoz, van is ebben némi igazság. Az mindenesetre nyugodtan kijelenthető, hogy a zabkása nem tartozik külcsín szempontjából az ételek élvonalába. Fotózni se könnyű gusztusosan. Ámde talán erre a reggelire is elmondhatjuk: nem a külcsín számít, hanem a belbecs. És ez utóbbi tekintetében a zabkása igenis az élbolyban trappol, amikor reggelit, alapanyagot kell választani. Megpróbálom pontokba szedve felsorolni az előnyeit, nem feltétlenül súlyozva a fontosságban.
- olcsó
- könnyen hozzáférhető, ma már szinte csak egy-két cipőboltban, és néhány, a fejlődésben visszamaradt újságosnál nem kapunk zabpelyhet
- irtó hamar elkészül
- nagyon egészséges
- órákra ellátja a szervezetet energiával
- gluténmentes (bár feldolgozása során sajnos ki van téve glutén szennyeződésnek)
- magas a rosttartalma
- alacsony a glikémiás indexe, tehát nem hirtelen növeli meg a vércukor szintet
- finom
- magas a magnézium tartalma
Akinek ennyi pozitívum nem elég, nos, őt is kedveljük, csak egy kicsit sajnáljuk :)
Hozzávalók:
személyenként 5 dkg zabpehely
tej
fahéj
méz
aszalt gyümölcs/friss gyümölcs
egy csipet só
Elkészítés:
A zabpelyhet kis lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforralom, mire felforr, a vizet magába is szívta a zab. Ekkor öntöm rá a tejet/rizstejet/mandula tejet, ki mit használ(hat). Ma mandula tejjel készült, azzal is nagyon finom lett, kevésbé lett testes, mint tehéntejjel, ami nem csoda, hiszen a mandulatej is egy sokkal könnyebb ital, mint a tehéntej. A tej mennyisége függ attól, hogy mennyire szeretjük szárazan, vagy szottyosan a végeredményt. Ha apró szemű zabpelyhet vettünk, akkor gyakorlatilag elég, hogy felforrjon a folyadék, már le is vehetjük a tűzről a lábast. Nagyszemű zabpehely esetén azért adjunk egy-két perc időt, hogy átpuhuljon a gabona, közben kevergessük szorgosan. Ha elzártuk alatta a hőt, ízesítsük fahéjjal, mézzel, sóval, és dúsítsuk kedvünk szerint gyümölccsel.
Hozzávalók:
személyenként 5 dkg zabpehely
tej
fahéj
méz
aszalt gyümölcs/friss gyümölcs
egy csipet só
Elkészítés:
A zabpelyhet kis lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforralom, mire felforr, a vizet magába is szívta a zab. Ekkor öntöm rá a tejet/rizstejet/mandula tejet, ki mit használ(hat). Ma mandula tejjel készült, azzal is nagyon finom lett, kevésbé lett testes, mint tehéntejjel, ami nem csoda, hiszen a mandulatej is egy sokkal könnyebb ital, mint a tehéntej. A tej mennyisége függ attól, hogy mennyire szeretjük szárazan, vagy szottyosan a végeredményt. Ha apró szemű zabpelyhet vettünk, akkor gyakorlatilag elég, hogy felforrjon a folyadék, már le is vehetjük a tűzről a lábast. Nagyszemű zabpehely esetén azért adjunk egy-két perc időt, hogy átpuhuljon a gabona, közben kevergessük szorgosan. Ha elzártuk alatta a hőt, ízesítsük fahéjjal, mézzel, sóval, és dúsítsuk kedvünk szerint gyümölccsel.
Azóta majdnem minden második reggel ezt falom. :)
VálaszTörlésBiztos voltam benne, hogy meg fogod szeretni. És meglásd, nagyon jót tesz az emésztésnek is.
Törlés