2013. december 11., szerda

Csokoládélikőr

Nagy sikere volt a tojáslikőrömnek, amin nincs mit csodálkozni, mert szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy bombasztikusan finom. És meg kellett állapítanom, hogy a csokilikőröm sem marad el mögötte. Sok ismerős kérte, hogy osszam meg a csokilikőr receptet is.  Bár izgultam, mert ahogy sorra olvasgattam a recepteket az interneten, egyre inkább azt éreztem, hogy egyik sem tetszik igazán. Amit a tojáslikőr készítésekor amolyan melléktermékként alkottunk, finom volt, de nekem nem volt elég sűrű. Nem volt elég csokoládés sem. És azt is tudtam, hogy nem tej vagy tejszín alapút szeretnék készíteni, hanem sűrített tejeset. Így aztán nem maradt más hátra, mint elkészíteni a saját változatomat.


Hozzávalók:

40 dkg cukrozott sűrített tej
8 dkg jó minőségű csokoládé (nálam Callebaut)
3 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
1 szem tonkabab (elhagyható, ha nincs otthon)
3 dl vodka
1/2 dl rum

Elkészítés: 

A sűrített tejet beleöntöttem egy vastag aljú lábasba, elkezdtem melegíteni. Beleszitáltam a kakaóport, elkevertem, és kíméletesen melegítettem tovább. Amikor felmelegedett, beleszórtam a csokicseppeket, felolvasztottam a keverékben, majd félretettem néhány percre az egészet, hogy kicsit visszahűljön. Nem kell ám felforralni a cuccot, de legyen jó meleg. Közben megkerestem a vodkát, ami valahogy elbújt a spájzban, és ha már az alkoholok között kotorásztam, magamhoz vettem a jófajta rumot is, amit a nyáron hoztam Horvátországból. A fenti mennyiségű alkoholt szép lassan hozzáadtam a már nem forró csokis masszához, alaposan elkevertem, belereszeltem a tonkababot, és üvegbe töltöttem a likőrt.



3 megjegyzés: