Elképesztő, hogy milyen nagy különbség van a téli, illetve a nyári
bableves között, még akkor is, ha a téli is fejtett babból készül
esetleg, amit a mélyhűtőben tároltunk felhasználásig. Igaz persze, hogy a
nyári bablevest tejfölös habarással készítem, szemben a télivel, amit
fokhagymás rántással, tehát a különbség igazán indokolt. Mindazonáltal
zongorázni lehet a különbséget a kettő között, pontosan úgy, mint a tél
és a nyár között. Én ugyan meglehetősen jártas vagyok a zongorázásban,
de talán ezt mégsem tudnám eljátszani:)
60 dkg fejtett bab
egy csomag leveszöldség (2 sárgarépa, 2 fehérrépa, negyed zeller)
egy-két szál zellerzöld
1 közepes fej vöröshagyma, ami egészben kerül a levesbe
1 zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
2 evőkanál liszt
3 dl tejföl
mokkáskanálnyi pirospaprika
só
40 dkg füstölt hús
Elkészítés:
A füstölt tarját kuktában 15 percig főztem, majd hozzáadtam a
feldarabolt zöldségeket, babot, a fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, és
a kuktában puhára főztem őket. Vigyázni kell a főzéssel, mert ezek a
friss zöldségek hamar megpuhulnak, nem árt, ha nem babmasszát főzünk.
Közben elkészítettem a habarást, és amikor a kuktáról levettem a
tetőt, eltávolítottam a babért, a paprikát, a paradicsomot és a
vöröshagymát, majd a forró levesből szedtem egy kis merőkanálnyit a
habarásba, elkevertem, és úgy adtam a leveshez. Egy szolidat forraltam
rajta, és már készen is volt.
Csinosan felkockáztam a füstölt húst, tányérokba szedtem, erre
merítettem a bablevest. Ebbe nem szeretek csipetkét főzni, mert a
tejfölös leves nyáron hamarabb megbuggyan - még sajnos a hűtőben is
elérheti a végzet -, ha tésztaféle van benne, úgyhogy ilyenkor friss
kenyeret eszünk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése