2013. augusztus 15., csütörtök

Fejtettbab leves

Elképesztő, hogy milyen nagy különbség van a téli, illetve a nyári bableves között, még akkor is, ha a téli is fejtett babból készül esetleg, amit a mélyhűtőben tároltunk felhasználásig. Igaz persze, hogy a nyári bablevest tejfölös habarással készítem, szemben a télivel, amit fokhagymás rántással, tehát a különbség igazán indokolt. Mindazonáltal zongorázni lehet a különbséget a kettő között, pontosan úgy, mint a tél és a nyár között. Én ugyan meglehetősen jártas vagyok a zongorázásban, de talán ezt mégsem tudnám eljátszani:)


Hozzávalók:
60 dkg fejtett bab
egy csomag leveszöldség (2 sárgarépa, 2 fehérrépa, negyed zeller)
egy-két szál zellerzöld
1 közepes fej vöröshagyma, ami egészben kerül a levesbe
1 zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
2 evőkanál liszt
3 dl tejföl
mokkáskanálnyi pirospaprika

40 dkg füstölt hús

Elkészítés:
A füstölt tarját kuktában 15 percig főztem, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, babot, a fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, és a kuktában puhára főztem őket. Vigyázni kell a főzéssel, mert ezek a friss zöldségek hamar megpuhulnak, nem árt, ha nem babmasszát főzünk.
Közben elkészítettem a habarást, és amikor a kuktáról levettem a tetőt, eltávolítottam a babért, a paprikát, a paradicsomot és a vöröshagymát, majd a forró levesből szedtem egy kis merőkanálnyit a habarásba, elkevertem, és úgy adtam a leveshez. Egy szolidat forraltam rajta, és már készen is volt.
Csinosan felkockáztam a füstölt húst, tányérokba szedtem, erre merítettem a bablevest. Ebbe nem szeretek csipetkét főzni, mert a tejfölös leves nyáron hamarabb megbuggyan - még sajnos a hűtőben is elérheti a végzet -, ha tésztaféle van benne, úgyhogy ilyenkor friss kenyeret eszünk hozzá.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése