2023. december 6., szerda

Krumplilepény a sütőből

Ritkán jutok el odáig, hogy meglátok egy videót, és néhány órával később el is készítem, amit láttam. Az egyáltalán nem ritka, hogy videókat nézek, mostanában teljesen rá vagyok kattanva a karácsonyi DIY Reels videókra minden platformon (a Tik-Tokot még mindig hanyagolom, nem az én világom), simán el tudnék tölteni azzal egy napot, hogy ilyeneket nézegetek. Így jött szembe velem egy török fiú videója, és még aznap este el is készítettem vacsorára az ő krumpli lepényét.



Ebben a receptben is az a jó - többek között -, hogy variálható annak megfelelően, mi van otthon a hűtőben.

Hozzávalók:

1 kg kisebb szemű krumpli
4 közepes vöröshagyma
20 dkg reszelt sajt
só, bors
egy kevés olívaolaj

Elkészítés:
A burgonyát alaposan megsikáljuk, odatesszük héjában főni.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, kissé megoldajozzuk.
A vöröshagymát felszeleteljük, egy kevés olajon, pici sóval puhára, arany barnára dinszteljük, karamellizáljuk.

Amikor a krumpli megfőtt, kiemeljük őket a vízből, belepottyantjuk a formába, majd egy pohár aljával összenyomjuk őket. Só, bors. Érdemes egy fólia, vagy sütőpapír segítségével alaposan összetömöríteni a lepény alapját. Pici olajozás, és mehet 200 fokra a sütőbe, 15 percre.
Amikor letelt a 15 perc, a lepény tetejére rakjuk a feltéteket, nálam most csak hagyma és sajt játszott, de így csodás volt a végeredmény.
A sajtot szépen eligazgatjuk a lepény tetején, majd ismét visszadugjuk 200 fokra, 10 percre a sütőbe.

Más hatást érhetünk el, ha az elősütött lepényt megkenjük pizzaszósszal, és az általunk kedvelt pizzafeltéteket pakoljuk rá. Nem mondom, hogy pizza élményünk lesz, más ízvilágot kapunk, és egy variációnak az is jó lesz.

Ajánlott feltétek:
- apróra vágott sonka
- vékony karikára vágott kolbász, de akkor ott a minimálisra kell csökkenteni az olaj használatot, különben tocsoghatunk a zsírban rendesen
- gomba, ezt csakúgy, mint a többi zöldséget, érdemes előre lepirítani
- brokkoli pirítva
- cukkini pirítva
- kukorica

Azt gondolhatnád, hogy macerás ez a lepény, főleg ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, de nem, nem az. Amíg a krumpli megfőtt, el lehetett készíteni a hagymát (vagy ha más zöldséggel készíted, akkor azt), az az összesütős 10 perc meg olyan gyorsan eltelik, hogy győzzél csak megteríteni annyi idő alatt.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Éva!
    Nem haragszol, ha tegezlek, ugye? Ma találtam a blogodra, mondhatom kicsi túlzással, órák óta lapozgatom a receptjeidet, rettentő ügyes vagy, és gyönyörűek a fotóid is.
    Köszönöm, és kellemes ünnepeket kívánok Neked, és a családodnak!
    Vissza fogok térni! :-))

    VálaszTörlés
  2. ...és jó ötleteket adsz (leveles tészta lepénynek), jó a stílusod, az írásaid hangulata, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm, kedves Ági, mindig szeretettel várlak errefelé.

    VálaszTörlés