2023. november 22., szerda

Muffin ajándékba

Őszintén megmondom, nagy barátja vagyok a gasztroajándékoknak. Elsősorban adni szeretem, de van olyan drága barátnőm, aki külföldön él, és időről időre különböző ínyencségekkel lep meg karácsonyra, születésnapra, olyasmikkel, amikhez itthon nem jutok hozzá, és imádom ezeket a meglepetéseit. Az is gasztroajándék természetesen, méghozzá a legjobbak közül való. Én most saját készítésűt ajánlok, aminél egyszerűbbet, utolsó pillanatosabbat nemigen tudok elképzelni. Muffint ajándékozunk egy csinos üvegben recepttel. Vágjunk bele!


Forrás: Pinterest

Fogj egy csinos csatos vagy csavaros tetejű üveget. Mondanom sem kell, ne legyen savanyú uborka szagú, homályos, sérült tetejű, horribile dictu régi cimkétől ragacsos. Annyit akár áldozhatsz is rá, hogy boltban veszel valami szépséget, vannak brutál drága helyek, de az Ikeában például baráti áron juthatsz hozzá szép darabokhoz. Szóval fogd az üveget, készítsd elő a hozzávalókat, és az alábbiakat keverd szépen össze:

3 csésze liszt (egy csésze 2,5 dl)
1 csésze kristálycukor
1/2 csésze tejpor (én a Bosnyákon szoktam venni a kínaiaknál)
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál szegfűszeg

Ez így mehet bele az üvegbe. Én úgy szoktam csinálni, hogy oldalára fektetem az üveget, és a keveréket kanállal adagolom bele, közben ahogy telik, folyamatosan emelem függőlegesig az üveget. Így elkerülheted, hogy az üveg oldala, ha nem lesz teljesen tele, lisztes, átlátszatlan, "poros" legyen. Tudom, apróság, és talán túl nagy jelentősége sincs, de én szeretem az ilyen dolgokat akkurátusan művelni.
Már csak egy dolgod van: egy mutatós kartonra vagy dekoratívabb papírra leírni a receptet, de persze ki is nyomtathatod, ha úgy kényelmesebb. A recepten szerepelni fognak azok az összetevők, amelyeket értelemszerűen nem tehetsz bele az üvegbe. A receptet aztán szintén valami kreatív és mutatós módon spárgával, szalaggal hozzáerősítheted az üveghez.

1 db enyhén felvert tojás
1 és 1/4 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
1/4 csésze olaj
1 üveg muffin mix

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és kivajazzuk a muffin formákat. Használhatunk muffinpapírt is vajazás helyett. Hogy fém, vagy szilikon formát használunk, mindegy is. 
Egy tálban összekeverjük a tojást, vizet, olajat a muffin keverékkel. Elég annyira összekeverni, hogy a száraz anyagokat mindenhol érje a nedvesség. Ne keverjük túl, ez a muffinnál különösen fontos, hogy könnyű maradjon a tésztája. A muffinformákat félig megtöltjük a masszával. 15-20 percig sütjük, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad sütimassza. Kivesszük a megsült sütiket a formából, rácson hagyjuk kihűlni.

Ötletek az ajándék felturbózásához:
- Ajándékozhatsz hozzá ünnepi muffin papírt.
- Ajándékozhatsz hozzá muffintepsit is akár, akkor aztán tényleg komplett lesz a cucc.
- Ha tudod, vagy feltételezed, hogy a célszemélynek van muffintepsije, keress egy jópofa rácsot ajándékba, amin kihűtheti a sütit. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy sok sütögető vágyik erre, de sajnálja rá a pénzt.
- Adhatsz a recepthez mindenféle plusz dolgot: apróra darabolt diót, mandulát, mogyorót (nem árt tájékozódni a megajándékozandó esetleges allergiájáról), mehet bele egy maroknyi kókuszreszelék, vagy csokicsepp, aszalt vörösáfonya, vagy ha szereti a megajándékozott, mazsola is, tehetsz bele kandírozott narancshéjat is, ha van otthon. 

4 megjegyzés: