A spenótnál egyszerűbben készíthető főzelék gyakorlatilag talán nincs is. Így van ez még akkor is, ha nem mirelitet használunk. Egyetlen egyre kell ügyelni: hogy olyan növényt vásároljunk meg, amin látszik, hogy nem földes az átlagosnál jobban. Nem sajnálok a hétvégi piacokon akár többet is fizetni a "tisztított" spenótért, ami ugye annyit tesz, hogy le van szárazva, már csak mosni kell. Belevágom az egészet a mosogatóba, folyó víznél átmosom a leveleket, végül mehetnek a forrásban lévő vízbe, amelyben aztán megfőnek. Így azért nem olyan sok macera ez, és az eredmény bőven megéri a fáradságot. Nem állítom, hogy fagyasztott spenótból soha nem készítek főzeléket (ez csak a tökre igaz, kizárólag friss tökből vagyok hajlandó elkészíteni, ja, meg a zöldbab, az se játszik, csak friss formában, nyáron), de az esetek nagy részében friss spenótot veszek a piacon. Nekünk az sokkal jobban ízlik, intenzívebb, "zöldebb" az íze, de mindenkire rábízom, melyiket választja.
Hozzávalók:
1 kg spenót2-3 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
só, bors
1 liter tej
Elkészítés:
A spenótot a fentebb vázolt módon megmostam, majd forrásban lévő vízben néhány perc alatt megfőztem. Leszűrtem, kinyomkodtam belőle a nedvességet, beletettem a turmixgép poharába, hozzáöntöttem 2-3 dl tejet, beledobtam a pohárba a fokhagymát is, aztán hadd szóljon. A megmelegített olajon a lisztből rántást készítettem. A turmixgép poharából ráöntöttem a spenótpépet, rögtön kavartam is, mert hajlamos fröcskölni az aljas. Jól eloszlatom a masszában a rántást, felforralom, és a maradék tejet apránként hozzáöntöm, figyelve, hogy ne legyen túl híg a főzelék. Felforralom, sózom, (erőteljesen) borsozom. Az egész szcéna nincs több 20 percnél.
Tippek a feltéthez:
- tükörtojás
- kemény tojás
- bundás kenyér
- sült virsli
- sült debreceni
- bélszínroló
Tetszik a történet, jót mosolyogtam, ahogy elképzeltem.
VálaszTörlés