2023. május 5., péntek

Gorgonzolás, spárgás tagliatelle

Nincs tavasz a konyhámban hasonló típusú tészta nélkül. A spenót és a spárga annyira tavaszi, hogy amint megjelennek a piacon, késztetést érzek, hogy minél előbb élvezhessük őket. Nyilván amikor 2500 forintért adtak egy csokor zöld spárgát, különösebb erőfeszítés nélkül álltam ellen a kísértésnek, de a 800 forintos árat már megfizethetőnek gondoltam, különösen úgy, hogy a csokornak csak egy részét használtam fel ehhez a tésztához, a másik fele egy lepényben végezte egy-két nap múlva. Annak is hozom majd a receptjét. 



Hozzávalók 3 főre:

tagliatelle/spagetti/gnocchi, ki mit szeret
10 dkg bébispenót
néhány spárgasíp megmosva, feldarabolva, sós vízben puhára főzve
200 ml habtejszín
10 dkg durvára vágott, előzőleg megpirított dió
10 dkg gorgonzola
bors
2 evőkanál vaj
2 nagy gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1,5 dl csirkehúsleves
1-1,5 teáskanál olasz fűszerkeverék: rozmaring, oregánó, bazsalikom


opcionális: a tálaláshoz személyenként 2 hajszál vékony szelet bacon ropogósra sütve. ha kihagyod, vegetáriánus fogást kapsz.

Elkészítés:

A felolvasztott vajon az apróra vágott vöröshagymát puhulásig dinszteljük. Ne barnítsuk meg, csak pároljuk üvegesre. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, azzal is pirítunk rajta egy keveset. Öntsük rá a tejszínt és a levest, forraljuk fel. Ízesítsük az olasz fűszerkeverékkel, borssal, forraljuk 3 percig. Közben főzzük ki a tésztát.

Amikor a szósz kissé besűrűsödött, tördeljük bele a gorgonzolát, kevergetve olvasszuk bele a mártásba. Kóstoljuk meg, fűszerezzük, ha úgy érezzük, szükséges. A gorgonzola bár sós, azért sóra is szüksége lehet a mártásnak. Utolsó lépésként keverjük a bébispenótot és a spárgát is a szószba, pillanatok alatt össze fognak esni a levelek, sok idő nem kell neki. A diót bele is keverhetjük, de akár a tányéron is megszórhatjuk vele a tésztát, ahogy jobban tetszik. A kifőtt tésztát lazán keverjük a szószba. A ropogós-kopogósra pirított bacont én egy ollóval felvagdostam, és a tányéron szórtam meg vele a tésztát.


1 megjegyzés: