Nálunk nagyon ritkán marad meg krumplipüré, ha véletlenül mégis, az még másnap is elfogy egy kis tejföllel megerősítve. De most valahogy jelentősebb mennyiség árválkodott a hűtőben, nekem meg felelőtlenül kicsúszott a számon, hogy sebaj, majd sütök belőle pogácsát. Így aztán nem volt mit tenni, pogácsát kellett sütni.
A pürében alapjáraton van tej, vaj, így ha gondoljátok, ezeknek a mennyiségéből egy keveset lecsíphettek a tészta összeállításánál. Én nem tettem, noha tudatában voltam a dolgoknak, így viszonylag nehezen kezeltem a tésztát - hajtogatásnál be kellett vetnem a fém tésztaizélgetőmet, tudjátok, amivel a tésztát darabolja az ember, nem is tudom, mi a becsületes neve neki, mert nem tésztaizélgető, az bizonyos..., de ez a plusz meló bőven megtérült, mert a pogácsa olyan könnyű és légies lett, mint már rég nem.
Hozzávalók:
30 dkg maradék burgonyapüré
30 dkg liszt
10 dkg zsír
1 tojás
1 dl tejföl
1 evőkanál só
1 dl langyos tej
egy mokkáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
A langyos tejbe beleszórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, hagyom 10 percig pihenni.
A krumplipürét összedolgozom a zsírral és a tojással, majd mehet bele a liszt, só, tejföl, végül a felfutott élesztő. Összegyúrom a tésztát, majd fekvő téglalap formára egyengetem. Esetemben a lágy tésztát esélytelen volt nyújtófával alakítani, úgyhogy maradt a belisztezett kezem. A tésztát meghajtogattam: először balról jobbra a téglalap felezővonaláig, majd jobbról balra, végül alulról fölfelé. Ez kezdőknek nyilván a világon semmit nem mond, gyakorlottabbaknak meg túl sok információ. A hajtogatást megismételtem 30 perces szünetekkel összesen háromszor, közben a tésztát letakartam egy tállal, hogy ne száradjon ki. Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztát egy éles késsel sűrűn berácsoztam, lekentem tojással, majd pogácsákat szaggattam belőle.
200 fokra előmelegített sütőbe toltam, 5 perc után visszavettem a hőfokot 180-ra, és kb. 25 perc alatt el is készültek a pogácsák.
Ez meg itt a tésztaizélgető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése