2018. február 27., kedd

Krumplis, tökmagos pogácsa

Ez a pogácsa bizony nem úgy sikerült, ahogy vártam, és ez az én hibám - szinte... -, de a család annyira odavolt érte, hogy két dologra tudok gondolni: én túlságosan igényes vagyok (igen, ez lehet), ők túlságosan igénytelenek (ez nem valószínű, de előfordulhat). A baj az volt, hogy a tökmagot a kenyérsütőm nem keverte bele a tésztába, vagyis nem sípolt a dagasztás vége előtt, így hiába lestem-vártam, kimaradt a tökmag az összekeverés fázisában. Amikor kész lett a tészta, akkor tuszkoltam én bele, de inkább csak a felületén maradt, mintsem magában a pogácsa belsejében. És én intenzívebb tökmag ízt vártam tőle, úgyhogy valami furfanggal fogok én ezen erősíteni, talán egy kis tökmag olajjal legközelebb. A recept Moháé, amire Anikó hívta fel a figyelmemet.


Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
30 dkg főtt, áttört krumpli
2,5 teáskanál só
3,5 dkg friss élesztő
1 dl napraforgó olaj
2 dl zsíros tejföl
1 dl tej
10 dkg tisztított tökmag összetörve
1 tojássárgája a tetejét megkenni

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tettem. A bevezetőben említett problémával nem számoltam, így a tökmag a kelesztés után került a tésztába. A burgonyát főzzük meg héjában, ha megfőtt, forrón hámozzuk meg, törjük át, hagyjuk kihűlni, én mindig hidegen adom hozzá, bármihez is használom. Érdemes megkóstolni a tésztát, nehogy sótlan legyen, az a pogácsa halála véleményem szerint.
A kenyérsütő másfél óra alatt megdagasztotta és -kelesztette, csodás állagú tésztám lett. Viszonylag nagy pogácsaszaggatóval dolgoztam, nem volt türelmem most apró pogácsákkal szóakozni. Jó két ujjnyi vastagra elegyengettem a tésztát, még nyújtó se kellett hozzá, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggattam, egymástól viszonylag nagy távolságra lerakosgattam a sütőpapírral bélelt tepsibe, hagytam annyit kelni még, amennyi idő alatt a sütőm felforrósodott 180 fokra. Lekentem a pogácsák tetejét a tojássárgával, majd 20 perc alatt szép pirosra sütöttem a kis helyeskéket. 

A kép telefonnal készült, konyhai mesterséges fénynél, elnézést érte :)



3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett a csapatnak:)) ha a tökmagot egy pici olajjal megpirítod előtte, akkor szuper lesz, és az olaj is lehet tökmagolaj a tésztában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 2. sütéskor megoldódott a rejtély, kevés volt benne a só. Nem annyira, hogy ez azonnal kézenfekvő legyen, csak annyira, hogy ne legyen harmonikus a végeredmény. Másodszor fél kanál sóval többet tettem bele, időben belement a tökmag, finom lett! :D

      Törlés