2015. november 30., hétfő

Adventi készülődés: egyszerű vajas keksz


Szeretem az adventi készülődést. Mindig túlvállalom magam fejben, az ötletek és tervek töredéke sem szokott megvalósulni, de már rég leszoktam arról, hogy emiatt lelkiismeret furdalásom legyen. Ami összejön, összejön és örülünk neki, ami meg nem, az majd vagy jövőre, vagy még akkor se. Az eddigiek fényében egyelőre tehát biztosnak tűnik, hogy minden vasárnapon valami új süteménnyel köszöntjük az adventet. Ime az első, aminél egyszerűbbet elképzelni sem lehet.


Hozzávalók: (kb. 30 darabhoz)

30 dkg liszt
17,5 dkg vaj
20 dkg finom kristálycukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom lereszelt héja
egy csipet só


Elkészítés:
Egy kézi mixerrel keverjük a vajat puhára, majd adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük együtt őket, amíg jó levegős krémet nem kapunk. Adjuk a masszához a tojást és a sárgáját, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót, keverjük el alaposan. Végül adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. A tésztából formáljunk egy csinos labdacsot, majd folpackba csavarva hűtsük 30 percig a fridzsiderben. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és a lehűlt tésztát nyújtsuk 3 mm vastagra. Szaggassunk belőle különböző formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 8 percig. Az én sütőmben 12 percig tartott, míg a karácsonyfák, csizmák és csillagok színt kaptak. Vigyázzunk, ne süssük barnulásig a süteményt. Dekorálhatjuk sütőcukorral, cukormázzal, vagy bármi mással, amit fantáziánk megenged.

Ez az egyik legegyszerűbb keksz recept, ami létezik, ennek ellenére - vagy tán éppen ezért? - az egyik legjobb is. A tésztát jól lehet mélyhűteni is, ha tartalékolunk belőle a mélyhűtőben, az ünnep minden napján süthetünk kekszet, ha akarunk :)




 
 

1 megjegyzés:

  1. Már viszem is, egyszerűen imádom a vajas kekszet, ha nincs ünnep akkor is, teához vagy csak úgy eszegetni :-)

    VálaszTörlés