2015. február 8., vasárnap

Kakaós csiga

Nem, nem a klasszikus, leveles tésztás, hártyákra szedhető fajta, de ez semmivel sem rosszabb annál. Ami vitathatatlanul mellette szól, az a gyors elkészülési idő, amivel ez a csiga dicsekedhet, és a könnyű tészta, ami szintén sajátja. Egy vasárnap reggel még ha viszonylag későn szédül is ki az ember az ágyból, simán elkészíthető, maximum egy óra múlva lehet reggelizni, gyorsabbak ugyanezt megugorhatják 40 perc alatt is. Hideg tejjel igen jó indítása a vasárnapnak. Régen szerettem volna már kipróbálni ezt a túró alapú tésztát... hát kár volt ilyen sokáig várnom vele.


Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
6 gr sütőpor
5 evőkanál olvasztott kókuszzsír (vagy olaj, vagy vaj)
csipet só
0,5 dl tej

Töltelék:

4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
20 dkg puha vaj

Elkészítés:

A túrót tálba tettem, melléöntöttem a tejet és a kókuszzsírt, majd a merülőmixeremmel néhány fordulót kevertettem, pillanatok alatt szép krém válik belőle. Rászórtam a cukrot, sütőport, lisztet, sót, tésztát gyúrtam az anyagokból. Nagyon kellemesen kezelhető anyag válik belőle, nem ragad, nem mállik, élmény vele dolgozni.
Téglalappá nyújtottam, nyugodtan lehet jó vékonyra lapítani, a sütőpor úgyis kicsit felpuffasztja majd a tésztát sülés közben. A vajat elkevertem a kakaóval és a cukorral, széles pengéjű késsel rákentem a tésztára, hosszanti oldala mentén felcsavartam, és az éppen a kezembe akadó damil darabbal kétujjnyi vastag szeletekre vágtam. Ez nem feltétlenül szükséges, sőt, damil sem kell hozzá mindenképpen, ha van valami strapabíró cérnánk, az is jó. Ha nem késsel vágjuk a tésztát, elkerülhetjük a csigák  megnyomódását-deformálódását.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és 180 fokon 30 perc alatt megsütöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése