2014. július 8., kedd

Lamington, az ausztrál kókuszkocka

A sütemény névadója Lord Lamington, aki Queensland (Ausztrália) kormányzója volt valamikor a messze, messze régmúltban. A fotó 2008-ban készült, és a freeblognak "köszönhetően" a web legeslegmélyebb bugyrából kellett előásnom, szóval most ilyet tudok róla prezentálni. Ezt a süteményt a magyar konyha is ismeri, kicsit talán ódivatúnak tűnik a mostanság menő cupcake, cakepop, macaron és ekler fánk között, de én híve vagyok az előbb felsoroltak mellett a régi, bevált receptek megőrzésének is.


Hozzávalók:

12,5 dkg vaj
14 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1,2 dl tej

A mázhoz:
30 dkg porcukor
5-6 evőkanál kakaópor
2,5 dl forróvíz
60 ml tej
8 dkg vaj
kb. 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A vajat habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliát és a cukrot is. Addig keverem, amíg világos színű és könnyű nem lesz a massza. Ekkor hozzáadom egyenként a tojásokat, majd pedig felváltva a sütőporos lisztet és a tejet. Kivajazott tepsibe öntöm a masszát. Legideálisabb méret a 18x27 centis tepsi, ebben lesz olyan magas a piskóta, amilyenre szükségünk van. 180 fokos sütőben 30 percig sül. 10 percig hagyjuk a tepsiben pihenni a tésztát, mielőtt rácsra borítjuk. Ha kihűlt, 16 kockára vágjuk a tésztát.
Elkészítjük a csokiszószt. A hozzávalókat alaposan elkeverjük, hogy ne legyen benne csomó. A kihűlt piskótakockákat két villa segítségével megmártjuk a csokiszószban, lecsöpögtetjük, és megforgatjuk a reszelt kókuszban.

2 megjegyzés:

  1. Vízzel nem ismerem a csokoládé szószt, ettől jobb lesz? Éva

    VálaszTörlés