2014. április 12., szombat

Juhtúrós pogácsa



Múlt héten juhtúrót vásároltam a piacon, mert középsúlyos azonnali körözött ehetnékem támadt, de szokás szerint túlvásároltam magam, ugyanis ezen a téren nem középsúlyos az állapotom, hanem egyenesen gyógyíthatatlan. Szóval maradt a körözött után juhtúró bőven a hűtőben. Limara pogácsa receptjét néztem most ki, és nem csalódtam benne. Langyosan abbahagyhatatlan, és bár a képen látható mennyiség nem kevés, egy tepsinyi, a hozzávalókból pedig két tepsinyi lesz, sok esélye nincs, hogy kihűljön...

Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg vaj
25-30 dkg juhtúró
1 egész tojás + 1 sárgája a kenéshez
2 teáskanál só
3 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej
egy csipet cukor
2 dl tejföl

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a csipet cukrot, beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni. Közben nagyjából eldolgozzuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a többi alkotóelemet, az élesztőt is, és összeállítjuk a tésztát. Ez néhány perc mindössze, nagyon jól kezelhető a matéria. Folpackba csomagolva mehet a hűtőszekrénybe. Limara egy éjszakai pihentetést javasol neki, nálam ez most biztosan nem lesz több 3-4 óránál.
Lisztezett deszkán ujjnyira nyújtjuk a pogácsának valót, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük egy pár csepp tejjel lazított tojássárgájával, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Ne szárítsuk ki, mert bár van benne jócskán vaj, a hosszú sütési idővel le lehet nullázni a jó eredményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése