Húsvétkor, karácsonykor mindig ez a receptúra készül nálunk, már a férjem is el tudja készíteni, mert volt egy idő, amikor oly sokszor merült fel az igény a kalács iránt, hogy én egyszerűen nem győztem, így ő is megtanulta, hogyan kell készíteni. Tekintve, hogy nálam mindig kenyérsütő gépben készül, ez azért nem ördöngösség.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája + 1 a kalács lekenéséhez
2,5 dl tej
egy púpozott mokkáskanálnyi só
4-6 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Ha hagyományos módon készítjük, akkor a langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, beleöntjük a tálba a tojást is, és elkezdjük összeállítani a tésztát. A művelet második felében adjuk hozzá az olvasztott vajat, ebben a fázisban egyáltalán nem leszünk vidámak, mert a tészta nehezen veszi fel a vajat. De ha végül rávettük mégis, akkor szép, hólyagos, fényesre dolgozzuk ki a tésztát.
Ha igénybe vesszük a technika vívmányait, akkor a kenyérsütő üstjébe pakoljunk bele szépen minden hozzávalót (alulra a folyékonyakat), toljuk rá a dagasztó-kelesztő programot, és másfél óra múlva vegyük ki a csodásan megkelt, langyos, jól formálható tésztánkat.
A fenti sorok leírása óta a kenyérsütő gép jobb létre szenderült, pótlását nem tartottam égetően fontosnak, úgyhogy a tésztát a konyhai robotgépem prezentálja.
Ha nem kenyérsütő gépben készítjük a tésztát, ahonnan ugyebár a dough programról megkelve jön ki a cucc, akkor picit beolajozzuk a tésztánk felületet, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük azt.
Lisztezett deszkán gyengéden gyúrjuk át, vágjuk három egyforma részre (nem szégyen mérleget használni ilyenkor), majd a kapott darabokat sodorjuk hosszú hurkákká, és hármas fonással formáljuk meg a kalácsot. A két végét hajtsuk be kicsit a kalács alá. Tegyük sütőpapírral bélelt formába, kenjük le tojással, és hagyjuk langyos helyen kb. 20-40 percig újra megkelni. Ez fontos lépés, ne hagyjuk ki! Az időtartam függ a helyiség hőfokától, ha meleg van, elég a kevesebb idő is, hűvösebb helyiségben kellhet a 40 perc az újrakelesztéshez.
Kenjük le ismét tojássárgájával a kalácsot, és 180 fokos sütőben süssük készre. Ha a kalács alja ütögetésre enyhén kongó hangot ad, akkor jól átsült, ki lehet venni bátran a sütőből.
A hármas fonás a lehető legegyszerűbb módja a kalács megformálásának. Én így csinálom, és gyanítom, mindenki más is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése