2014. március 24., hétfő

Arancini - VKF 62.

Arancini, azaz sült rizsgolyók. Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 
Ma véletlenül szembe jött velem a VKF 62. fordulójának kiírása, és gondoltam, régi, elfeledett motorosként visszatérek - legalábbis átmenetileg - a VKF világába. Az én arancini változatom most medvehagymával és fetával készült

Hozzávalók 3 főre:

16 dkg arborio rizs
7 dl zöldség alaplé
egy kevés olívaolaj
egy kicsi vöröshagyma
egy csipet sáfrány
reszelt parmezán - minél több, annál jobb
1 tojás
zsemlemorzsa
feta sajt kis kockákra vágva
néhány levél medvehagyma
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A klasszikus módon risottot készítünk. Az olívaolajat megmelegítjük, rádobjuk a mosatlan rizst, és amikor már üvegesre pirult, elkezdjük adagolni hozzá a forró zöldség alaplevet, amiben feloldottuk a sárfányt, közben a rizst folyamatosan kevergetjük. Ezzel a keveréssel szabadítjuk ki a rizsszemekből a keményítőt, ettől lesz a rizs kissé ragacsos, ami a risottonak sajátja. A kanálnyi zöldséglevessel addig kevergetjük a rizst, amíg az aktuális folyadék mennyiséget magába nem szívta, utána jöhet a következő kanál. És így tovább, és így tovább, mígnem a lé elfogy, a rizs pedig majdnem puha. 
Ekkor a risottot félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt parmezánt, frissen tekerünk bele némi borsot, majd amikor már nem tűzforró, belekeverjük a felvert tojást is. Ekkor a massza mehet pihenni, akár egy éjszakára is.
A kihűlt rizsbe belekevertem az apróra vágott medvehagymát, és a masszából nedves kézzel golyókat formáltam. Egy-egy kis kocka fetasajtot nyomtam a golyók közepébe. Jobb lett volna mozzarellát, de az sajna nem volt itthon. A gombócokat most nem paníroztam be a szokásos módon, csak zsemlemorzsába hempergettem, bő olajban pirosra sütöttem mindet. Ebből a mennyiségből 7 db közepes méretű golyóbis lett.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik és még sosem csináltam rizsgolyót...kipróbálásra érdemes! :-) Hamarosan hirdetem a VKF 63. fordulót, remélem inspiráló lesz a téma, várlak majd oda is!

    VálaszTörlés