2014. január 22., szerda

Scone

A scone nem zsemle, nem kenyér. A scone az scone. Meg kell sütni, meg kell kóstolni, és akkor a helyére kerülnek az ízek és az állagok. Sallay Áginak sok szeretettel.


.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 nagy csipet só
1 púpos teáskanál sütőpor
10 dkg hideg vaj
4 púpos teáskanál kristálycukor
170 ml joghurt
4 teáskanál zsíros tej
vanília kivonat

Elkészítés:

A lisztet, sót és sütőport egy késes aprítóba öntjük, hozzáadjuk a hideg, feldarabolt vajat, és a gomb néhányszori megnyomásával morzsás állagúvá keverjük a tésztát. (Természetesen ezt a műveletet végezhetjük kézzel is, de sokkal macerásabb. A cél, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg a kezünk melegétől. Ha ezt a megoldást választjuk, vagy mert nincs késes aprítónk, vagy mert nincs kedvünk mosogatni, a szokásos metódust alkalmazzuk: a vajat kis kockákra vágva adjuk a liszthez, és az ujjbegyeinkkel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, minél kevesebbet tapicskolva a kezünkkel az anyagot.) Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és megint keverünk a tésztán, ekkor már összeáll egy nagyobb labdává. Ne járassuk a gépet folyamatosan, mert felmelegszik a tésztában a vaj, és ez elrontja a dolgot. Tegyük lisztezett munkafelületre, néhány mozdulattal gyúrjuk át a labdát, nyújtsuk ki kb. 4-5 centi vastagra, és egy szép, akár hullámos szélű formával vágjunk ki belőle korongokat. Tetejét lekenhetjük egy kis tejjel hígított tejföllel, majd 220 fokos sütőben süssük a scone-okat 15 percig. Langyosan a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése