Tavaly készítettem először bodzaszörpöt. Gyanakodhattam volna, hogy
ennek súlyos addikció lesz a vége, hiszen én szívből utálom a szörpöket,
egyesegyedül a Piroska bodzaszörpjét iszom meg, sőt mi több: szeretem.
Amikor megláttam a blogokon elterjedni a bodzaszörpök és -italok
receptjét, gondoltam, kipróbálom, mi bajom lehet?
Hát nem sok, annyi "csak", hogy a levekben levő cukortartalom az én
csípő körméretemnek sem használ. De hát mit csináljunk, imádom a bodzát
és kész!
Kép forrása: kiskegyed.hu
BodzaszörpHozzávalók:
4 liter víz
4 kg kristálycukor
5 db citrom
12 dkg citromsav (patikában a legolcsóbb, bár némelyek csak receptre akarják
kiadni, máshol azonban simán hozzáférhető)
1 teáskanál nátrium benzoát
SOK bodzavirág, én nem számoltam meg őket, de minél több, annál jobb
Elkészítés:
Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről
szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Természetesen csak
nyílott virágú bodza ernyőket érdemes szedni.
Vannak, akik megmossák a leszedett bodza virágokat. Én nem mostam meg a őket, sőt, nem is rázogattam le, így is tele
volt minden a kihullott virágporral, aminek ugye minden mikrogrammja
aranyat ér, hiszen ez adja a szörpünk ízét.
A virágokat levagdostam a szárakról, egyenesen a lábasba, amiben
érleltem a szörpöt. Rászórtam a kristálycukrot, a citromsavat, kézzel
elkevertem (legközelebb szirupot fogok főzni belőle és visszahűtöm, hogy
hamarabb végbe menjen az olvadás), belekarikáztam a megmosott
citromokat, majd felöntöttem vízzel. A lábast lefedtem, és a viszonylag
hűvös spájzban ért 4 napot. Naponta megkevertem, ellenőriztem,
feloldódott-e már a cukor.
Aztán következett a leszűrés. A citromkarikákat alaposan
kinyomkodtam, a virágok nagyját kézzel kiszedegettem, azokat is
kinyomkodtam. Aztán a lébe belekevertem a NaBe-t, megvártam, míg
feloldódik, és először egy nagy műanyag tálba szűrtem át a szörpöt.
Kellékek: egy finom szitájú szűrő és egy nagy darab géz. Azt hiszem, ezt
volt a legnehezebb beszerezni minden hozzávaló közül. Patikában csak
10x10 centis van... hát kösz. Úgyhogy anyukám
isten-tudja-honnan-származó készletéből kaptam egy darabot. Tehát a
szűrőt kibéleltem a gézzel, és a lé mehetett a műanyag tálba egy kancsó
segítségével. Onnan palackoztam ki sötétbarna gyümölcsleves üvegekbe.
Most készülök én is letarolni kertünk egyetlen nagy bodzabokrát erre a célra, mert én veled ellentétben imádok minden szörpöt, nemcsak a bodzát, de főleg a málnát, meggyet, epret, citrusost, ezek mind Piroskában megtalálhatóak, a csípőm körtérfogata meg egyáltalán nem érdekel egy ideje, úgy is mondhatnám azoknak az időknek vége, amikor még fontos volt, most már sokkal fontosabbak a finomságok, jó ételek, sütik stb.
VálaszTörlésÉrtem én, hogy egészség... valahogy az sem izgat túlzottan, az élet tart ameddig tart, de legalább addig is élvezzük.
Na, ezt az életfilozófiát tettem magamévá újabban.
Értelek, Anikó, és igazad is van.
TörlésA virágokat mennyire kell levagdalni a száráról, csak a kis virágok maradjanak, vagy úgy maradjon meg a virágernyő, mint a képen is látható? Éva
VálaszTörlésMinél kevesebb zöld szár kerüljön a virágok közé.
Törlés