2013. május 20., hétfő

Szezonja van: a bodza

Tavaly készítettem először bodzaszörpöt. Gyanakodhattam volna, hogy ennek súlyos addikció lesz a vége, hiszen én szívből utálom a szörpöket, egyesegyedül a Piroska bodzaszörpjét iszom meg, sőt mi több: szeretem. Amikor megláttam a blogokon elterjedni a bodzaszörpök és -italok receptjét, gondoltam, kipróbálom, mi bajom lehet?
Hát nem sok, annyi "csak", hogy a levekben levő cukortartalom az én csípő körméretemnek sem használ. De hát mit csináljunk, imádom a bodzát és kész! 


Kép forrása: kiskegyed.hu
Bodzaszörp

Hozzávalók:
4 liter víz
4 kg kristálycukor
5 db citrom
12 dkg citromsav (patikában a legolcsóbb, bár némelyek csak receptre akarják
kiadni, máshol azonban simán hozzáférhető)
1 teáskanál nátrium benzoát
SOK bodzavirág, én nem számoltam meg őket, de minél több, annál jobb

Elkészítés:

Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Természetesen csak nyílott virágú bodza ernyőket érdemes szedni.
Vannak, akik megmossák a leszedett bodza virágokat. Én nem mostam meg a őket, sőt, nem is rázogattam le, így is tele volt minden a kihullott virágporral, aminek ugye minden mikrogrammja aranyat ér, hiszen ez adja a szörpünk ízét.
A virágokat levagdostam a szárakról, egyenesen a lábasba, amiben érleltem a szörpöt. Rászórtam a kristálycukrot, a citromsavat, kézzel elkevertem (legközelebb szirupot fogok főzni belőle és visszahűtöm, hogy hamarabb végbe menjen az olvadás), belekarikáztam a megmosott citromokat, majd felöntöttem vízzel. A lábast lefedtem, és a viszonylag hűvös spájzban ért 4 napot. Naponta megkevertem, ellenőriztem, feloldódott-e már a cukor.
Aztán következett a leszűrés. A citromkarikákat alaposan kinyomkodtam, a virágok nagyját kézzel kiszedegettem, azokat is kinyomkodtam. Aztán a lébe belekevertem a NaBe-t, megvártam, míg feloldódik, és először egy nagy műanyag tálba szűrtem át a szörpöt. Kellékek: egy finom szitájú szűrő és egy nagy darab géz. Azt hiszem, ezt volt a legnehezebb beszerezni minden hozzávaló közül. Patikában csak 10x10 centis van... hát kösz. Úgyhogy anyukám isten-tudja-honnan-származó készletéből kaptam egy darabot. Tehát a szűrőt kibéleltem a gézzel, és a lé mehetett a műanyag tálba egy kancsó segítségével. Onnan palackoztam ki sötétbarna gyümölcsleves üvegekbe.4 megjegyzés:

 1. Most készülök én is letarolni kertünk egyetlen nagy bodzabokrát erre a célra, mert én veled ellentétben imádok minden szörpöt, nemcsak a bodzát, de főleg a málnát, meggyet, epret, citrusost, ezek mind Piroskában megtalálhatóak, a csípőm körtérfogata meg egyáltalán nem érdekel egy ideje, úgy is mondhatnám azoknak az időknek vége, amikor még fontos volt, most már sokkal fontosabbak a finomságok, jó ételek, sütik stb.
  Értem én, hogy egészség... valahogy az sem izgat túlzottan, az élet tart ameddig tart, de legalább addig is élvezzük.
  Na, ezt az életfilozófiát tettem magamévá újabban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értelek, Anikó, és igazad is van.

   Törlés
 2. A virágokat mennyire kell levagdalni a száráról, csak a kis virágok maradjanak, vagy úgy maradjon meg a virágernyő, mint a képen is látható? Éva

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minél kevesebb zöld szár kerüljön a virágok közé.

   Törlés