2023. március 28., kedd

Zabpelyhes keksz

Olyan egyszerű, mint a hanyattesés. Összekevered, hűtöd, sütöd, eszed.

Helló tavasz!

Lecserélheted a lisztet benne hajdinalisztre, zabpehelylisztra, teljes kiőrlésűre (én ez utóbbit fogom kipróbálni legközelebb), a cukrot is helyettesítheted kedved szerint alternatív édesítőre, a fűszerezést illetően szintén eldöntheted, hogy milyen ízűre hangolod a kekszedet, szóval remek kis alaprecept ez a mókuslekvár blogról, ami egy kedves útitársam által jutott el hozzám, akivel Amerika nyugati partját hódítottuk meg. Köszi, Terike, az ötletet!

Hozzávalók:

12 dkg zabpehely (Lidlben veszem a világoskék papírosat)
18 dkg liszt
7 dkg cukor (vagy bármilyen, ennek megfelelő mennyiségű édesítő)
6 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg vaj (vegánoknak margarin)
2 evőkanál Golden szirup vagy méz, esetleg juharszirup
4 evőkanál víz
1 db tojás (vegánok elhagyhatják)
egy csipet só
ízlés szerint őrölt fahéj, őrölt gyömbér, szegfűszeg, kardamom

Elkészítés:
A vajat, a vizet és a Golden szirupot a vaj olvadásáig melegítjük, ráöntjük az összekevert száraz anyagokra, elkeverjük. Utoljára adjuk hozzá a tojást, teljesen eldolgozzuk a masszában. Letakarjuk a masszát folpackkal, és két órára a hűtőbe tesszük. (Ha nem fóliázod le, úgy jársz, mint én, hogy a teteje annyira megszárad a tésztának, hogy kínkeservesen tudod csak rábírni, hogy együttműködjön a nyújtásnál. Hiába no, 40 + év tapasztalata is néha semmivé válik egy esős napon 😀 )
A hűtőből kivéve 5 mm vastagra nyújtjuk, felvághatjuk szögletesre, hogy ne kelljen a szaggatással vacakolni, szaggathatjuk pogácsaszaggatóval, de formálhatunk belőle kis gombócokat, amiket egy pohár aljával, vagy a sodrófával ellapítunk. Nekem most túl kicsi pogácsaszaggató akadt a kezembe, legközelebb nagyobbra fogom szaggatni.
180 fokos sütőbe, sütőpapíros tepsire tesszük, ahol 20 perc alatt jó ropogósra sül. A vége felé rá kell nézni, nehogy túlságosan megpiruljanak a kekszek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése