2015. október 10., szombat

Meggyes-mákos habos sütemény

Nekem a meggyes-mákos összeállítású sütemény mindig jöhet. Igazából valahogy őszies hangulatúnak érzem ezt a párosítást, így nyáron nemigen szoktam ilyet sütni, amikor van friss meggy, abból inkább pite készül, főleg a klasszikus, vagy más finomság. Viszont már eléggé itt volt az ideje az őszi szezont megnyitni ezzel a haboskával :)


Hozzávalók a tésztához:

20 dkg őrölt mák
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1 üveg meggybefőtt
4 tojás sárgája
2-2,5 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj


A tetejére:

4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
fél citrom leve
egy üveg lekvár, lehet meggy, szeder, ribizli vagy barack
1-2 evőkanál rum

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, majd mikor már jó levegős, jöhet a cukor, ezt követően pedig egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel alaposan kikeverjük. Elvegyítjük a mákot a liszttel és a szódabikarbónával, a citromhéjjal, és felváltva a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt. Belekeverjük a meggyet, óvatosan, hogy ne csináljunk belőle turmixot. Egy 30x25 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk liszttel, ebbe öntjük a meggyes tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, megkenjük a rummal elkevert lekvárral, majd a porcukorral, citromlével keményre felvert fehérjehabot is rákenjük a tetejére. Néhány percre visszatesszük még a forró sütőbe, de vigyázzunk, ne barnuljon meg a fehérje. Ha ügyesek vagyunk, nem járunk úgy, mint én :) 
Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és 15-20 percig hagyjuk bent száradni a habot.

Meggyes-mákosok a blogon:

Cupcake, bár ennek receptjével még adós vagyok, de ami késik, nem múlik...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése