2015. április 23., csütörtök

Brassói aprópecsenye


Bizton állíthatom, hogy nálunk az egyik nagy kedvenc a brassói aprópecsenye, és alighanem ezzel egyáltalán nem lógunk ki a magyar családok átlagából. Amikor végképp semmi ötletem, hogy mit főzzek, amikor bombabiztos vendégváró étel kell, a család egy emberként harsogja: brassói! Ma szimplán csak örömet akartam nekik szerezni, ezért került étlapra, hiszen nagyon utálatos munkát végeztek ma el parádésan, elég, ha annyit mondok: lomtalanítás...
 

Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, de a sertés szűzpecsenye a legjobb
zsiradék, ki mit használ, olaj, zsír, kókuszzsír
15-20 dkg zöldborsó (elhagyható)
só, sok bors, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyem
a család kapacitása szerinti mennyiségű burgonya
igény szerint pirospaprika

Elkészítés:


A húst megmossuk, megtörölgetjük, vékony hasábokra vágjuk. A felforrósított zsiradékon megkapatjuk és zsírjára sütjük. Sózzuk, borsozzuk, ez utóbbit gazdagon. Ezután öntünk alá egy kevés vizet, pároljuk a húst, majd ismét zsírjára sütjük, és ezt a folyamatot ismételgetjük, amíg a hús puha nem lesz. Ha sok vízzel öntjük fel, amiben gyakorlatilag megfőzzük a húst, az is egyfajta étel, csak nem brassói aprópecsenye. Mielőtt a hús teljesen puha lenne, beledobjuk a (mirelit) zöldborsót, aminek nemigen kell főni, csak átforrósodni. Az utolsó percekben hozzáadjuk a húshoz az összezúzott fokhagymát, meghintjük petrezselyemmel, és késznek nyilvánítjuk művünket, ami akkor jó, ha a brassói alatt sűrű, rövid szaft van.

Szokás a köretként tálalt krumplit együtt készíteni a hússal, őszintén szólva ebben a vegyes párosban én még sosem nyertem: vagy a hús maradt kemény, vagy a krumpli, úgyhogy én fittyet hányva a hagyományoknak, külön főzöm meg a kockára vágott krumplit sós vízben, de csak úgy 80 %-osra. A maradék 20 %-ot a forró olajban kapja meg, amikor pirosra sütöm.

A brassóira is érvényes az ahány ház, annyi szokás mondása, sokan használnak sokkal-sokkal több fokhagymát, mint én, a családok nagy részében semmi keresni valója a brassóiban borsónak vagy pirospaprikának. De hát a főzés már csak ilyen. Mindenki másképp csinálja :)

 

2 megjegyzés:

  1. Majdnem így készül, de mégsem, nálam nagyon fokhagymás, 1 kg húshoz 1 egész fej, só, bors, pirospaprika,picit csípős, mert erőspistás, és mindig rengeteg ropogósra sült krumplival tálalom, viszont nincs benne sem zöldborsó, sem petrezselyem.
    Élünk halunk érte, nagy kedvenc nálunk is, a nagyobbik gyerekem szuperkedvence, ahányszor kérdem mit ennél, mindig ezt. Kész őrület.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minek akkor a hús? Elég, ha elrágcsáljátok az egy fej fokhagymát :D Ízlésről ugyan nem lehet vitatkozni, de egy fej fokhagymával mi ördögöt szoktunk űzni :)

      Törlés