2015. március 16., hétfő

Ízbomba saláta Donal Skehan nyomán

A TV Paprikán én kaptam meg Donal Skehan ír gasztroblogger, szakácskönyvíró és ételfotós két sorozatát, most éppen a Kitchen Hero megy. Szeretem Donal receptjeit, magát a fiút is, mert fiatal, tele lendülettel, megfőzhető, szerethető ételekkel. Tegnap elkészítettem az egyik receptjét, meleg szívvel ajánlom nektek.


Hozzávalók:

3 db szívsaláta (a Lidlben mostanában gyakran megtalálható)
néhány karika minőségi füstölt kolbász
1 grillezni való sajt, szerintem a Hajdú a legjobb
1 fej lilahagyma
vinaigrett öntet
5-6 aszalt, olajban eltett paradicsom

Elkészítés:

A kolbászkarikákat forró serpenyőben hirtelen átsütjük, törlőpapírra szedve hűlni hagyjuk. A sajtot szárazra töröljük, felkockázzuk és átsütjük. Én most egy kevés kolbász zsírt használtam ehhez. Közben a salátát leveleire szedjük, tálba rendezzük és elkészítjük a vinaigrett öntetet 3 rész olaj, 1 rész balzsamecet, só és mustár felhasználásával.
A tálba beleszórjuk a kolbász karikákat, sajtkockákat, a felaprított paradicsomot, tetejére a lilahagyma karikákat, és nyakon öntjük az öntettel.


3 megjegyzés:

  1. Drága Mesterem! Ezt még a héten elkészítem, noha nem vegán és nem 100 %-ban élő, de legalább egy kellemes átmenet, és az is valami. Életem pár(á)ja boldog lesz a kolbász miatt, a gyerek a sajt miatt, én pedig igyekszem egy picit több paradicsomot és zöld salátát csempészni bele, hogy én is boldog legyek. :-)
    Már régóta meg akartam kérdezni: neked egyébként melyik a kedvenc balzsameceted?! Legutóbb külföldről kaptam egy nagyon finomat, előtte tavalyelőtt karácsonyra vettem itthon egy drágát és nagyon jóízűt, viszont a kettő között sajnos becsúszott egy (vélhetőleg) "gazdaságos" minőség, ami súrolta az elfogyaszthatatlanság szintjét. Akkor határoztam úgy, hogy ki kéne alakítani egy kedvenc márkát, amire ráállnék. Te melyiket ajánlanád, melyiket veszed, van-e kedvenced?
    Visszatérve a receptedre: köszönet érte, remek könnyű esti gyors vacsora lesz belőle, hisz pár perc az egész, még az egész napi strapában megfáradt háziasszonyok is össze tudják dobni (utolsó erejükkel). Szuper! :-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most a Spar fehér balzsamecetét használom és kedvelem. Egyébként nem vagyok nagy balzsamecet fan, úgyhogy meg szoktam engedni magamnak a drágább fajtákat, mert az sokáig tart. Most van egy 15 éves igazi modenaim, hát arra vigyázok, mint a szemem fényére, bár nagy a kísértés, hogy akár kiskanállal elnyalakodjam, olyan csodálatos.

      Törlés
  2. Hát ez az, hogy az ajándékba kapott modenai engem is elkényeztetett, és aki Balzsamitohoz meg Affinatohoz szokott, az nehezen fogadja el a gyengébb minőséget, de ezek ilyen 1-2 dl-es pici üvegben voltak, áruk is mint az arany, az értékük is, és tényleg nagyon finomak voltak (elnyalakodni való). Én pedig olyat szeretnék, amit jó szívvel loccsintok akár hétről-hétre salátára, viszont nem is rontom el vele, tehát nem valami kegyetlenül savanyú, szörnyű cucc, viszont nem tizenezer forint, hanem max. 2-(3) ezres kategória.
    Ahányszor rápillantok a fotódra, érzem a sült sajt és kolbász illatát. Irány a Spar! Ki kell próbálnom! Köszi! :-)

    VálaszTörlés