2014. május 21., szerda

Hófehérke, avagy a citromos csoda

2007. augusztus 21-diki bejegyzés a fakanal.feeblog.hu-ról


Már régen készülök megosztani veletek ezt a receptet, mert véleményem szerint egyszerűen zseniális. A történet, ahogy a recept hozzám került, igen régről datálódik. Kb. 1979-ben lehetett, már az MTV-ben dolgoztam, mint frissen érettségizett, lelkes fiatal, amikor a külpolitikai szerkesztőségbe beolvasztották az addig Horizont szerkesztőséget, és az összeolvasztással "kaptunk" néhány új kollégát. Köztük Balog Jutkát is. Tőle származik a recept, legépelve a kezembe nyomta, amikor felsóhajtottam egy szép napon, hogy vajh milyen édességet készítsek hétvégére a fiúmnak. Amikor elolvastam a papírt, udvariasan megköszöntem a kolléganőnek az erőfeszítéseit, majd magamban eldöntöttem, hogy szegény asszony nincs ép elméje birtokában. Mert a leírás így kezdődött: keverjünk össze fél liter tejfölt egy citrom levével, porcukorral... Tejfölt citrommal és porcukorral? Ugyan már! Arra nem emlékszem, hogy végül is mikor próbáltam ki először ezt a desszertet, sőt már arra sem, milyen alkalomból, de azt tudom, hogy azóta is bombabiztos darabja konyhámnak. Az új vendégeket elkápráztatom vele, a régiek pedig gyakorta kérik, hogy ilyet készítsek nekik. Nem lehet elrontani, és nem lehet leszokni róla. Üdítően fanyar, de mégsem savanyú, a legpazarabb lakomákat is méltóan koronázza meg.
 
Hozzávalók:

5 dl tejföl
3 dl tejszín
porcukor ízlés szerint
1 citrom leve és héja
10-12 db babapiskóta
 
Elkészítés:

A tejfölbe belekeverjük a porcukrot és a citrom levét, valamint a héját. A tejszínt kemény habbá verjük, és a két anyagot lazán összekeverjük. Ebbe a masszába beletördeljük a babapiskótát, és ezzel késszé is nyilváníthatjuk a desszertünket. A piskóta állagától függően 3-6 óra hűtés szükséges, hogy a piskóta megpuhuljon.
 

Reggel óta gondolkozom, milyen nevet adjak ennek a desszertnek. Arra gondoltam, lehetne Hófehérke, de aztán úgy ítéltem meg, ez nem túl blickfangos név. Kérdezem az előbb az uramat, ő milyen nevet adna neki? Rám néz, és azt mondja: legyen Hófehérke. Na kérem, ennyit az együtt töltött 28 évről:)*

*ami azóta 35 évvé dagadt...



3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan beírtad. Szép napot kívánok és jó egészséget. Éva

    VálaszTörlés
  2. Én Citromos álom néven ismertem meg, úgy hogy Kulka János kedvenc desszertje, és tőle láttam elkészíteni a TV-ben, de ezek szerint sokkal régebbi recept és Tőled ered ! Nálunk mindenki imádja, már sokszor készítettem :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam is citromos álom néven szerepel, a netről szedtem valamikor....

    VálaszTörlés