2013. december 9., hétfő

Mézeskalács

Eljött hát ennek receptnek az ideje is... Családilag minden évben sütünk mézeskalácsot, hol én, hol a lányom, hol a testvérem, időnként mindannyian, szóval mézes minden karácsonykor van (pedig nem is nagyon szeretem...).
A magam részéről két csoportra osztom a háziasszonyokat: az egyik csoport, aki sosem változtat a bevált receptjén, ha egyszer megtalálta a tutit. A tuti pedig általában családilag rájuk hagyományozott összetétel. A másik pedig, amelyik minden évben újabb és újabb receptúrákat kutat fel, kér el, szerez meg, hogy aztán azt mondja, á, ez se az igazi... A mi  tavalyi sütésünk különösen jól sikerült, így aztán nem változtatunk a jól bevált recepten, hiszen mi az az első csoportba tartozunk. A recept egyébként Mohától, a mézeskalácsok nagyasszonyától származik, itt is, most is köszönet érte!

Hozzávalók:

25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
35 dkg porcukor /vagy 25 dkg Xilit)
2 tk.szódabikarbóna
1 zacskó Kotányi mézes fűszerkeverék
4 ek.citromlé
1 kg liszt

Íróka:
1 tojásfehérje,
kb. 20-25 dkg porcukor,
1 teáskanál ecet/citromlé

Elkészítés:
A vajat és a mézet egy lábasban felolvasztottam, majd félretettem, hogy kicsit hűljön. Nem kell felforralni, vagy ilyesmi, csak kézmeleg legyen. Amikor langyos, hozzáadtam a tojásokkal, a cukrot, szódabikarbónát, fűszereket és citromlevet, végül beledolgoztam a lisztet. Kimondottan lágy tészta a végeredmény. A tálat, amiben készült az anyag, fóliával letakarom, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetem. Másnap lisztezett deszkán kis adagokban átgyúrom, kb. 2 milliméter vastagra kinyújtom, és kiszúró formákkal alakzatokat szúrok ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, és 180 fokon 5-7 perc alatt megsütöm. Nem tévedés, elég neki ilyen rövid idő. Tapintsuk meg a sütemény felszínét, ha szilárd, már jó is. Ha túlsütjük, száraz és kopogós lesz, azt pedig nyilván nem szeretnénk. Az elkészült adagot öntsük le a tepsiről, hagyjuk hűlni. Amikor mind elkészült, a cukros tojásfehérjével díszíthetjük kedvünk és ügyességünk szerint.

A héten meglátogatom végre a lányomat,  együtt fogunk mézeskalácsozni, képriport várható!



1 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen, és igen, én a kísérletezős csoportba tartozom, lassan talán révbe érek és megvannak a tuti receptek.

    VálaszTörlés