2013. november 30., szombat

Hókifli, az advent süteménye




Ez az egyik legkedvesebb aprósüteményem, hamar elkészül, és utánozhatatlanul képes visszahozni a gyermekkorom ízeit.Most is látom nagyanyámat magam előtt, ahogy görbítgette a kis kifliket, rakosgatta mérnöki precizitással a tepsire őket. Lepattant zománcú, füles kis táljában ott várt a vaníliás cukor (nem, akkor még nem vanília rúddal ízesített csoda volt, csak egyszerű vanilin cukor), pörgette-forgatta bennük a kisült kifliket, a másik kezével pedig minket hessegetett el a táltól, hogy az ünnepre is maradjon a kiflikből. Az ágya mögött lévő üveges sarokszekrényen, fém dobozban tartotta őket, amit ugye lehetetlen volt megközelíteni anélkül, hogy észre ne vette volna:) Éppen 19 éve, hogy nincs köztünk, és még ennél is régebben nem süt hókiflit.

Hozzávalók:
38 dkg liszt
20 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg darált mandula (esetleg dió)
1 tojássárgája
csipet só
10 dkg porcukor elkeverve 2 csomag vaníliás cukorral
 
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítünk, nincs benne semmi ördöngősség: összegyúrjuk a hozzávalókat, és kész. Ezután a tésztából ceruza vastagságú rudakat formálunk, 5 centi hosszú darabokat vágunk belőle, és kifli formára hajlítva sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Tehetjük viszonylag szorosan, a kiflik csak kicsit nőnek meg. 10-12 perc alatt süssük készre a kifliket 180 fokos sütőben. Ha elkészültek, még forrón forgassunk meg minden darabot a vaníliás porcukorban. Vigyázzunk, a kiflik könnyen törnek!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Éva!
    Megtaláltam a blogját( a castingon volt róla szó - én gyöngyben "utazom") és azóta ezt bogarászom.
    Tartalmas és igényes.A kuszkusszal töltött csirkerolád máris elnyerte tetszésemet. :)
    Remélem hamarosan bővül a recepttár . Máris mentem a blogot a kedvenceim közé a blogomon.
    További jó blogolást,
    üdvözlettel: Molnárné M. Judit http://millefioribook.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judit, itt és most már szívesen tegeződnék:D Köszönöm az elismerést, én is át fogom bogarászni a te blogodat, ha végeztem a "gyárban":) Sajnos a 6 évig írt blogom nem elérhető éppen, azon lenne mit bogarászni... A csirkerolád meg első osztályú vendégváró, ünnepi étel, nagyon ajánlom!

      Törlés
    2. Köszönöm nagyon jó a recept,.

      Törlés