2025. június 9., hétfő

Túrófánk

Réges régen kezdtem el túrófánkot sütni, a gyerekek még bőven kisiskolás korúak voltak. Ez volt az egyik adu ászom (a másik a mirelit császármorzsa.......), ha gyorsan kellett valami fogukra való ételt előállítani. Jó régen nem sütöttem már, de most a túrógombócból megmaradt egy negyed kiló túró, az meg nekünk pont elég egy bőséges adag fánknak, úgyhogy felelevenítettem a receptet. És ezt nagyon jól is tettem, hiszen nagyjából nulla munka van vele, ugyanakkor könnyed, finom édesség az eredmény, a mai friss borsóból készült leves után tökéletes második fogásnak bizonyult.





Hozzávalók: 
25 dkg tehéntúró
10 dkg liszt
4 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
fél csomag sütőpor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál vanília kivonat (ennek az alkohol tartalma megakadályozza, hogy a fánk beszívja az olajat sütés közben. Tehettem volna bele rumot is, de a vaníliakivonat üvege kéznél volt)
 
kb. fél liter olaj a sütéshez  

Elkészítés:
A túrót, a tojást, cukrot, vaníliás cukrot, sót, vanília kivonatot, citromhéjat tegyük egy tálba, dolgozzuk össze alaposan, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük azzal is össze. Jól formázható tésztát kell kapnunk. Egyforma méretű golyókat gömbölygetünk a masszából. Igazából ránk van bízva, mekkorák legyenek a fánkok, én azt ajánlom, hogy pingpong labdánál nagyobbakat ne formázzunk, mert egyrészt a kicsik olyan gusztusosak, másrészt kevesebb olaj elég a sütésükhöz, harmadrészt tisztességesen át is sülnek. 

Annyi olajat melegítsünk egy kis edényben, amennyiben a fánkok úszni fognak tudni. Minél kisebb a sütőedény, annál kevesebb olajjal kell számolnunk. Mivel ez önmagában sem nagy mennyiség, nem túl nagy időráfordítás 3-4-5 körben kisütni a fánkokat. Az olaj legyen nagyjából 160-170 fokos. Ha nincs hőmérőd, egy pici darab masszát dobj a meleg olajba, ha azonnal elkezd körülötte buborékozni az olaj, akkor kezdheted a sütést.
Amikor a fánkok mindkét oldala szép aranybarna, szűrőkanállal kapkodd ki őket az olajból, papírtörlőn itasd le róluk a felesleges olajat, és már tálalhatod is.

Én most eperszószt adtam hozzá, ami úgy készült, hogy a késes aprítóba beledobáltam a gyümölcsöt, szórtam rá egy teáskanál porcukrot, összezúzattam a géppel, és kész is voltunk.

Tálalhatod egyszerűen porcukorral, de akár cukros tejföllel, lekvárral, bármilyen gyümölcsszósszal, csokoládészósszal, amivel csak szeretnétek.


4 megjegyzés:

  1. Imádtam a mirelit császármorzsádat <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csudálatosan tudtam felemelegíteni, senki nem csinálta nálam jobban :D

      Törlés