2022. szeptember 23., péntek

6 perces túrógombóc

Nem, sajnos nem az elkészítési ideje 6 perc ennek a csodának, hanem a főzési ideje. Ennyi kell neki a forrásban lévő vízben, hogy könnyűvé, lazává, puhává főjön. Na de ne szaladjunk ennyire előre. A receptet Mautner Zsófi egyik Insta bejegyzése alatt, kommentben olvastam, ő adta meg a receptet, de maga a recept valaki mástól származik. Eltartott egy kis ideig, hogy kipróbáljam, de ma megtörtént a dolog. Van nekem több túrógombóc itinerem is, de ennél egyik sem jobb, úgyhogy mostantól örök tagsága van a konyhámban. A titok abban rejlik, hogy ez a recept jóval kevesebb darát használ az általában szokásosaknál. 50 dkg túróhoz szoktak írni olyan 1 deci, 10-12 deka darát, ahogy látjátok, itt ez kb. a fele. És azért nem esik szét atomjaira, ha elkezded főzni - és persze odafigyelsz, hogy ne forrjon a víz, mint a bolond -, hogy a sok órás várakozás alatt a darának van ideje tökéletesen megszívni magát.


Hozzávalók 15 kis gombóchoz:

50 dkg rögös túró
60-65 gramm búzadara
egy csipet só
50 gramm porcukor (én mindössze 30 grammot használtam)
2 picike tojás

kenyérmorzsa és olaj a hempergetéshez, tejföl, porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban elvegyítjük - én kézzel szoktam úgymond átgyúrni, annál jobban semmi nem elegyíti el a túrót a grízzel -, fóliával letakarjuk, és betesszük a hűtőbe. Nem árt neki egy egész éjszaka pihenő sem, de tapasztalatom szerint 8-10 óra múlva nyugodtan nekikezdhetünk a kifőzésének.

Bőséges, csipet sóval ízesített vizet forralunk, és amikor lobogva forr, letekerjük kissé a lángot, és óvatosan beleengedjük a gombócokat. Az újraforrástól számított 6 perc múlva leszűrjük őket, és nagyon óvatosan belehempergetjük az előre megpirított zsemlemorzsába. A víz a főzés során soha ne forrjon lobogva, csak mérsékelt forrásban tartsuk, különben szétveri a lágy gombócokat. Még így is történhetnek balesetek, de az istenért, az esetleg levált részeket nehogy kidobjuk! Az is menjen csak szépen a morzsába!

Nem hűtőhideg tejföllel, porcukorral tálaljuk a gombócokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése