2025. január 20., hétfő

Almás-mákos villámsüti

Mindig jó, ha van kéznél olyan recepted, amiből fél óra alatt édességet varázsolhatsz. Lehet egy rosszkedvű nap, hirtelen jött vendégség, vagy esetleg neked kéne valami gyorsat és finomat rittyenteni ajándékba, ha mész valahová, a  gyereknek vinni kell a suliba/oviba sütit, mert születésnap lesz, el akarod bűvölni a kolléganőket, stb., stb., de azt hiszem, igazából mindenféle indok nélkül is vágyhat az ember időnként valami olyan finomságra, amivel nem kell fél napot balettoznia a konyhában.


Na, ez a süti pont ilyen. Öt perc alatt összekevered, fél óra alatt megsütöd és kész is vagy. Ha van kedved, csinálsz hozzá egy vaníliasodót, ha nincs, anélkül is tökéletes lesz.


Hozzávalók:

10 dkg liszt
10 dk porcukor
10 dkg darált mák (ne felejtsd el megkóstolni, mielőtt bárminek nekikezdesz, hogy nem keserű vagy avas-e!)
2 db tojás
100 ml olaj
1 csomag sütőpor
200 ml natúr joghurt
1 citrom reszelt héja
3 db hámozott, lereszelt, levétől kinyomkodott alma
egy csipet só

opcionálisan mazsola

Elkészítés:

Fogsz egy közepes méretű műanyag tálat, és beleteszed a lisztet, mákot, cukrot, sütőport, jöhet a tojás, a reszelt citromhéj, a joghurt és a só, valamint az olaj. Homogén állagúra kevered, beleteszed a lereszelt, kinyomkodott almát, a levét szépen megiszod, mert egészséges, ha használsz, jöhet a mazsola, elkevered, kalap, kabát!

Egy szilikonos sütőpapírt összegyűrsz, aztán szétszeded a gombócot, egy pillanatra a papírt víz alá tartod, lerázod a felesleget, és ezzel az immár kezelhetővé lágyult sütőpapírral kibélelsz egy formát. Olyat, amilyenhez kedved van. Szögleteset, kereket, felőlem őzgerinc forma is lehet, majd beleöntöd óvatosan a masszát, és bedugod a formát a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30 perc alatt megsül a sütid.

Tippek:

- Tehetsz bele a mazsolán kívül más aszalt gyümölcsöt is, hogy fokozd a hatást, nekem elsőre aprított aszalt sárgabarack, illetve aszalt vörös áfonya jutott eszembe, de az aszalt szilva is pöpec lehet, ráadásul nagyon passzol a mákhoz.

- Azt hiszem, ez simán átalakítható egészséges receptté teljes kiőrlésű liszttel, négyazegyben édesítővel. Azt nem tudom, hogy gluténmentesíthető-e, abban nincs gyakorlatom.

- Tálalhatod vaníliasodóval, borsodót is remekül el tudok hozzá képzelni, de ha tejszínhabra vágysz, hát hajrá!



3 megjegyzés:

  1. Talán a darált mandulával, vagy mandulaliszttel ki lehet zárni a glutént.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van gluténmentes liszt is, többféle, kinek mi válik be.

      Törlés
  2. Teljesen jól működik mandula liszttel

    VálaszTörlés