2023. október 5., csütörtök

Sült karfiol steak

Hát kedveskéim, ti, akik itt követtek, nézzétek, csak eljutottam odáig, hogy a kábé egy éve dédelgetett tervemet megvalósítsam. Ami késik, nem múlik, jó munkához idő kell, és még hasonló marhaságokat tudnék ezzel kapcsolatban mondani, de nem mondok. Azt viszont igenis mondom, hogy ez egy király kaja, sőt, über király kaja, nagyon sok szeretettel ajánlom kipróbálásra - nem feltétlenül egy év múlva :)

Hozzávalók:

személyenként egy, nagyjából ujjnyi vastag szelet karfiol (nagyétkűeknek kettő)

a marinádhoz:

2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál balzsamecet
fél evőkanál juharszirup
egy teáskanál őrölt római kömény (nálam most elfogyott, a curry megmolyosodott, ezért garam masalát használtam)
1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
jó nagy csipet só
bors


Elkészítés:
A karfiolfejet megmossuk, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla a vizet, a nagy leveleket eltávolítjuk, de ügyelünk arra, hogy a torzsából sokat ne vágjunk le. Lefektetjük egy deszkára szépen a karfiolunkat torzsával lefelé, és óvatosan szép vastag szeletekre vágjuk, a szeletek legalább hüvelykujjnyi vastagok legyenek.
A szeleteket óvatosan egy alacsony, lapos lábasba emeljük, felengedjük vízzel, megsózzuk, és a forrástól számítva 4-5 percig főzzük. Valamelyest meg kell puhulnia a karfiolnak, de semmiképp se legyen puha, különben képtelenek leszünk bánni vele a továbbiakban, szanaszét fog hullani a kezünkben.

Elkészítjük a marinádot, azaz összekeverjük a hozzávalókat. 
Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a karfiol szeleteket gazdagon megkenjük a marináddal, egymás mellé helyezzük őket. Ezen a ponton dönthetünk úgy, hogy egy kevés fűszeres (só és füstölt pirospaprika) csicseriborsó liszttel meghintjük a steakeket, vagy csak a marinádot hagyjuk rajta, és a sütés végén mondjuk reszelt sajttal (parmezán, nyami) szórjuk meg a puha karfiolt. Én most a csicseriborsólisztes megoldást választottam.

210 fokra előmelegített sütőben* addig sütjük a karfiolt, amíg szép színe nem lesz, és egy villát beleszúrva azt nem érezzük, hogy teljesen puha a zöldség. Ha a sajtos utat választottuk, itt reszelünk rá bőven parmezán sajtot, és még azt rápirítjuk a tetejére.

Körítés. Nyilván adhatsz mellé bármilyen salátát. Én szívesen ajánlom hozzá a krumplipürét, szerintem rizzsel se lehet rossz, de a rizs mellé feltétlenül tálaljatok valami mártást, nehogy száraz legyen az összhatás. Íme a kedvenc tahini szószom receptje:

2 evőkanál szezámpaszta
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál juharszirup
1 kávéskanál szezámolaj
egy kávéskanál mustár
és némi víz

A hozzávalókat alaposan simára keverjük, és annyi hideg vízzel lazítjuk, amivel elérjük azt a számunkra kellemes állagot, sűrűséget, amibe a karfiolt mártogatjuk.

Érdemes a receptet bevenni a repertoárba, hiszen adhatod quinoa fasírt mellé, salátához, vagy Buddha-tálba is.

* ha egy adagot sütünk, használjuk nyugodtan az air fryerünket sütő helyett, én most csak azért kapcsoltam be a sütőt, mert 5 szelet karfiol várakozott a tepsin, annak már kellett a hely.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése