2022. március 28., hétfő

Lúdláb torta

Az egyik kedvenc tortám. Ott van még a sorban az Eszterházy, az oroszkrém, ezek bármikor jöhetnek. Úgyhogy ha már életem első lúdláb tortáját megalkottam, legyen az, hogy a nem túl távoli jövőben készítek majd egy Eszterházyt is, és ha találok jó oroszkrémtorta receptet is, pattintok egy olyat is. Lassan a spájzom úgyis úgy néz ki, mint egy félprofi cukrász műhelye, akkor legyen is valami haszna az eszközöknek, nemde?


Hozzávalók egy 22 cm-es (hozzávetőleg 2,5 kilós....) tortához:

piskóta:

3 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
3 db L-es tojás
4 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

Párizsi krém:

25 dkg jó minőségű csokoládé (Callebaut 811.)
5 dl 30 %-os, vagy zsírosabb habtejszín (vannak receptek, amelyek azt írják, főzőtejszín is jó. Kérlek, ne higgy nekik!)
10 dkg cukor
5 dkg holland kakaópor
10 dkg vaj


a torta tetejére:

20 dkg csokoládé (lehetőleg ne tortabevonó)
2 evőkanál olaj

plusz még kb. 40 dkg mirelit meggy, felolvasztva, konyakkal kissé megöntözve. Én most találtam egy kevés meggylikőrt, azt is adtam neki. Felhasználáskor a folyadékot lecsöpögtetjük a meggyről.

A recept Bebepiskóta youtube csatornájáról származik, mindössze a párizsi krém cukor mennyiségéből vettem vissza 5 dekát, hogy ne legyen túl édes a krém.

Elkészítés:

Előző nap elkészítettem a piskótát, hogy ne az egész napom menjen el a tortakészítéssel. Jól is tettem. 

A csokoládét és a vajat mikróban, gyakran keverve felolvasztottam.

A tojásokat a cukorral fehérre, habosra vertem. Belecsorgattam a vajas csokoládét, végül beleszitáltam a lisztet és a sütőport. Spatulával óvatosan egyneművé kevertem. 

Az állítható tortaformámat 22 centire húztam, az aljára sütőpapír került, és mivel ez nem kapcsos tortaforma, nem lehet rácsattintani a papírra a zárat, így aztán nagyon szorosan feltekertem a kilógó sütőpapírt a forma köré. Egy icipicit kifolyt a massza két helyen, mindösszesen kb. 1 centis részen, úgyhogy a műveletet sikeresnek minősítettem. 150 fokos sütőben sült 35 perc alatt készre.

Rácson kihűtöttem, majd alufóliába becsomagoltam, másnapig várakozott.

A párizsi krém még a piskótánál is egyszerűbb. A tejszínt a cukorral 108-110 Celsius fokig melegítjük, ez nagyjából annyit jelent, hogy forrás után még 4-5 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kevés tejszínt a két ujjunk közé veszünk, és amikor a két ujjunkat széthúzzuk, a tejszín szálat húz, nem szakad el. Ez az aljárás akkor is, amikor cukorszirupot készítünk, és ez végül is cukorszirup, csak nem vízzel, hanem tejszínnel.

Szóval felforrt a tejszín, amit ráöntünk a csokoládé, cukor, kakaó és vaj elegyére. Kevergetjük a matériát, szépen el fog benne minden olvadni. Amikor ez megvan, fogunk egy folpack darabot, ráterítjük az olvadt krém közvetlen felszínére, a túllógó folpack darabokat ráigazgatjuk, és kihűtjük a csokikrémet. Amikor már nem forró, mehet a hűtőbe, ott kell neki legalább 5-6 óra, hogy megdermedjen. A torta összeállítása előtt a krémet egy botmixerrel, vagy elektromos habverővel kihabosítjuk, ez egy-két perc verést jelent. Ekkor a krémnek könnyedebb lesz az állaga, és némileg kivilágosodik a színe.

A torta összeállítása a következőgéppen zajlik. A piskótakarikát visszateszem a formába, amit előzőleg kibéleltem egy ún. wax papírral. Ez az az átlátszó fólia, amit a tortaszeletek köré is szoktak tenni, hogy elválasszák egymástól a szeleteket. Nagyon hasznos jószág, ha nincs, ne öld magad csobolyóba (mondaná nagyanyám, a drága), akkor nincs. Szóval piskóta vissza a formába, a tetejére néhány kanál csokikrém kerül. A csokikrémbe beleülteted a lecsepegtetett meggyeket, néhány szemet tegyél félre a díszítéshez, ugyanígy a krémből is, hogy krémrózsákat tudj majd nyomni a torta tetejére. Ha elfelejtettél spájzolni, akkor úgy jársz, mint én, és kezdheted a párizsi krém hozzávalóinak ötödét kiméregetni, és egy újabb, kisebb adag krémet csinálni. Akinek nincs a fejébe', annak legyen a lábába', ezt szintén a nagymamám mondaná, bár ez itt sántít egy kicsit, mert pont a lábamat nem kellett használni az újabb adag párizsi krém elkészítéséhez...

A maradék krémet ügyesen rákanalazod a meggy rétegre, a lehetőségek szerint elegyengeted a tetejét, és mehet vissza a hűtőbe, nálam egy éjszakára, és az a meglátásom, hogy kell is neki annyi.

Másnap, mikor a torta kifagyott, összemelegíted a 20 dkg csokit 2 evőkanál olajjal (a mikró itt is tökéletes szolgálatot tesz, csak nagyon gyakran ki kell nyitni, megnézni, mi a helyzet olvadás fronton, mert az égett csoki nem opció), és a hűtőhideg torta tetejére öntöd, spatulával szépen elegyengeted, hagyod, hogy az oldalára is lefolyjon, ott is a lehetőségeidnek megfelelően szépen elkened a krémet. Ha ne adj isten, nem sikerülne tökéletesre, behaladsz a fürdőszobába, kihozod a hajszárítót. Megkeresed rajta a legmelegebb fokozatot, de nem állítod a legerősebb fújásra, csak közepesre. Szépen 10 centi távolról fújod vele a krémet, ami csodásan visszaolvad, és a forró levegő nyomán tükörsimává változik. Szívesen :) 

Végül, de nem utolsó sorban fogod a maradék krémet, habzsákba teszed, csillagcsőrű fém izét teszel bele, belekanalazod a krémet. Elkezdesz csinos rózsaformákat nyomni a torta tetejére. Amikor az egyszer használatos habzsák kiszakad, csak mérsékelten káromkodsz, akkor még inkább csak örülsz, hogy az összes krém nem a torta tetején landolt, mert időben észrevetted a genyaságot. A krém másik habzsákba kanalazását, a csillagcső átpakolását majd az emlékirataimban örökítem meg, de csakis azért, hogy azt is megvegyétek majd. Érdemes lesz. Majd valamikor nagyon-nagyon sokára! :)

Minden krémrózsa közepébe nyomsz egy meggyet díszítésnek, aztán elégedetten hátradőlsz, kicsit kifújod magad, majd félhangosan elkezdesz imádkozni, hogy a hirtelen támadt tavaszban és 20 fokban úgy érj le a tortával Kecskemétre, hogy az ne egy csokikrémfolyamként folydogáljon ki a tortadobozból. Sok sikert!


3 megjegyzés:

  1. Csodálatos. És a leírásod is. Mindig élvezem a stílusodat. Biztos finom is volt a torta, ilyen hozzávalókkal csakis az lehetett, majd egyszer én is kipróbálom. Köszönöm a receptet. Anikó

    VálaszTörlés
  2. Bizony, TÚL finom. Köszönöm, Anikó!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus lehet!

    VálaszTörlés