Nem lesz rövid bejegyzés. A recept Bebepiskótától származik, mindent úgy csináltam, ahogy ő tanácsolta. Érdemes belevágni, ha csak egy kis affinitásod is van a tortakészítés iránt, mert amikor elkészül a mű, és szemügyre veszed, még ha látod is a tökéletlenségeit, nagyon büszke leszel magadra. Ráadásul irtó finom, az utolsó morzsáig elfogyott. Persze már most tudom, hogy mit kell másként csinálni legközelebb, ezt a posztba bele is fogom írni, így te megspórolsz egy kört.
Hozzávalók:
Piskóta ( 2 db 18 cm átmérőjű piskóta)
6 db tojás
170 gramm kefir
200 gramm kristálycukor
270 gramm liszt
15 gramm kakaópor
100 gramm olaj
1 csomag sütőpor
1 teáskanál piros ételfesték
1 csipet só vaníliás cukor vagy kivonat
150 fokon egy órán keresztül sül.
Lekvár: bármilyen piros színű, savanykás lekvár jó lesz: eper, meggy, ribizli.
Elkészítés:
Két 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, beleillesztettem.
A kefírbe beletettem az ételfestéket és az olajat, félretettem.
A tojássárgához hozzáadtam a cukor felét, 10 dekát, és addig kevertem, amíg habos nem lett, színe egész halvány sárgára nem változott. Beleöntöttem a piros olajos kefírt, elkevertem.
A tojásfehérjéket robotgéppel habosítani kezdem, megy bele a kristálycukor másik fele. Kemény habot kell kapnom belőle.
Egy tálban összekevertem a lisztet, kakaót, sütőport és sót. A keveréket beleszitáltam a piros masszába.
Több részletben hozzáadom a felvert tojásfehérjét. Az első adagot bátran, erőteljesen keverjük bele a piros krémbe, a többit már óvatosan, nagy, alákeverő mozdulatokkal vegyítsük el.
A massza egyik felét az egyik tortaformába, a másikat a másikba öntsük bele. 150 fokos sütőben süssük egy órán át. Ajtónyitogatás nincs, ez piskótánál alapvetés.
Töltelék:
350 gramm mascarpone
400 gramm habtejszín
100 gr porcukor
A hozzávalókat egy robotgép táljába tesszük, habosra verjük.
Ha a piskóta kisült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindkettőt vágjuk félbe, így kapunk négy karikát. Ha netán a piskótáink púposak lettek, vágjuk egyenesre, mert nem fog csoda történni, azok a púpok útban lesznek. Az első karikát helyezzük vissza a tortaformába, kenjük rá a mascarponés krém harmadát. Ne spóroljunk vele! A krémre öntsünk bármilyen piros színű lekvárt, én saját készítésű meggy dzsemmel dolgoztam. Helyezzük a krém-lekvár tetejére a második piskóta karikát, és folytassuk a töltést, amíg tart a hozzávalókból. Tegyük az utolsó piskóta karikát a torta tetejére. Sajnos nekem nincs magas, állítható tortaformám, azaz a torta készítésekor még nem volt, ezért nem tudtam megoldani, hogy a megtöltött tortát szorosan körbevegyem folpackkal és rátegyem a karikát, ezért lett hordó formájú a tortám kissé, ugyanis bár a két kapcsos formám 18 cm, mégis van köztük egy pici eltérés. Ezt próbáltam korrigálni, de az eredmény nem lett tökéletes. Azóta megérkezett a Tschibo állítható tortakarikája, úgyhogy a következő torta pöpec lesz. Legalábbis ajánlom neki, mert marha drága volt a karika...
A megtöltött tortának legalább 4 óra kell, hogy kidermedjen, az enyém egy egész éjszakát hűsölt a hűtőben.
Burkoló krém:
3 db tojásfeherje (L méret)
150 gramm kristálycukor
250 gramm vaj
A tojásfehérjét és a kristálycukrot egy rozsdamentes tálba tettem, majd vízgőz fölött addig kevertem-melegítettem, míg a cukor el nem olvadt a fehérjében. Maximum 70 fokos lehet a fehérje, de addigra el is olvad a cukor. Érdemes az ujjaitok közé venni egy kevés fehérjét, és megnézni, érzitek-e benne a cukorszemcséket. Ha nem, akkor zutty, mehet a robotgép táljába, ahol kihűlésig habosítjuk. Ez úgy 7-8 perc. Ha a massza már stabil csúcsot képez, kis adagokban keverjük el benne a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ, de nem folyékony, nem túlságosan lágy vajat.
Ekkor kezdheted a burkolást. Csinálhatod késsel, spaklival, vagy amivel akarod, de ha jót akarsz magadnak, akkor ilyen eszközzel fogsz neki, ebből is a bal oldali, hajlítottra lesz elsősorban szükséged. Fontos, hogy ne legyen túl hosszú a kés, a röviddel sokkal kényelmesebb dolgozni.
Nos, első körben bekened a burkoló krémmel a torta oldalát, tetejét. Fontos, hogy sima legyen. Ennek a rétegnek az a szerepe, hogy a piskótamorzsákat megkösse. Mehet a hűtőbe 1-2 órára. Ezután jön a második forduló, itt már tényleg oda kell figyelni, hogy a lehető legsimább legyen a krém a tortán. Én ehhez bevetettem mindent, ami a kezem ügyébe került, de a lockdown után első utam az Obiba vezet majd, ahol veszek egy hosszú, fém spaklit, mert amivel most operálni tudtam, az túl rövid volt. Nohát, végre-valahára elkészültünk a tortával, mehet felhasználásig megint a hűtőbe. A díszítésnél csak a fantázia szab határt, nekem ugye itt covid kellős közepén nem sok minden állt rendelkezésemre, amivel a macaronokat szoktam díszíteni, az itt nem jött szóba, úgyhogy kézenfekvő - és finom! - megoldás volt a friss gyümölccsel való díszítés.
Remélem, eljutottál idáig az olvasásban, és valamikor nekiállsz ennek a finomságnak, hidd el, megéri.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése