Úgy emlékszem, nem találkoztam olyan emberrel eleddig, aki ne imádta
volna a tojásos nokedlit salátával. A magam részéről ha nincs hozzá
fejes saláta, inkább nem eszem, sőt, amilyen zsarnok vagyok, nem is
készítem. Most minden volt hozzá: saláta, tojás, jókedv és napfény.
Hozzávalók a nokedlihez:
40 dkg liszt
2 tojás
tej
só
4 tojás felverve a tetejére
Hozzávalók a salátához:
1 fej saláta
7,5 dl víz
Hozzávalók a nokedlihez:
40 dkg liszt
2 tojás
tej
só
4 tojás felverve a tetejére
Hozzávalók a salátához:
1 fej saláta
7,5 dl víz
6 evőkanál 10 %-os ecet
4 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
Elkészítés:
Egy ötliteres lábasba vizet tettem oda forrni. Egy öblös tálba
beleöntöttem a lisztet, egy csapott evőkanál sót - a halálom a sótlan
nokedli... -, hozzáadtam két tojást, kicsit elkevertem a liszttel, majd
elkezdtem a tejet önteni a masszához. Önt, kever, önt, kever, egészen
addig, amíg nem túl lágy tésztát kapok. Azt tanultam, hogy a jó nokedli
(legalább fele részben) tejjel készül, és nem kell túlságosan
kidolgozni, de pihentetni se célszerű, mert meglágyul. Jó időzítés
mellett ekkor már forr a víz, amit szintén megsóztam, majd
beleszaggattam a nokedlit. Én azóta szeretem ezt a műveletet - na jó, ez
túlzás, hogy szeretem, de már nem ver le a víz, ha nokedlit kell
készíteni -, amióta Fackelmann szaggatót használok. Van még Tupperware is, de az inkább kisebb mennyiséghez jó, ha több személyre kell nokedlizni, letörik a csuklóm a művelet végére.
A kiszaggatott nokedlit
néhány percig főzöm, majd egy tésztaszűrőbe öntöm, lehetőleg a
mosogatóban mindezt. Sajnos előfordult már, hogy a mosogatóba
belehelyeztem ugyan a tésztaszűrőt, de gondosan a mosogatótálba
zuttyantottam a nokedlit. Ezt a hibát rohadt nehéz korrigálni, mert
ugyan az lenne az első, önkéntelen mozdulata az ember lányának, hogy
kézzel gyorsan belelapátolja a megfelelő edénybe a cuccot, igen ám, de
nem kell hozzá sok ész, hogy tudjuk, a nokedli ilyenkor tűzforró. Nem, nem mesélem
el, mi történt, amikor erről megfeledkeztem, ne is kérjétek!:) Hideg
vízzel leöblítem a nokedlit, ezzel leállítom a főzési folyamatot is, és lemosom a felesleges keményítőt a nokedli felszínéről. Alaposan lecsöpögtetem, majd egy alkalmas -
teflon - serpenyőben melegedő egy-két evőkanálnyi olajra öntöm.
Átkavarom, hogy újra forró legyen a tészta, akkor ráöntöm a habosra
vert, megsózott tojást - természetesen minél többet, annál finomabb lesz
-, és közepes lángon kavargatom, amíg meg nem szilárdul a nokedlin.
Túlsütni nem tanácsos, mert úgy nem finom, ráadásul a serpenyőben még
utólag is sül egy kicsit, miután már nem ég alatta a gáz.
A salátát
mindezeket megelőzően leveleire szedtem, alaposan megmostam. Elkészítettem a salátalevet,
megfürdettem benne a leveleket. Van, aki úgy szereti a salátát, ha sokáig ázik a lében tálalás előtt, én azt ki nem állhatom, hiszen az exet és a só nagyon rövid idő alatt összetöppeszti a salátát, nálunk az nem menő.
Nem mondom, hogy ehhez a roppant
egyszerű(nek tűnő) ételhez nem kell rutin. De, kell. Nekem évekig nem
sikerült olyan nokedlit csinálnom, amivel elégedett lettem volna (bár ez már történelem), de
most már azért nagy biztonsággal készítem. Ráadásul a salátalé ízét is el kell találni, ki mennyire édesen vagy ecetesen szereti. Alapszabály, hogy a salátalé akkor jó, ha úgy érzed, hogy túlságosan erős az íze. Túl édes, túl sós, túl ecetes. Ugyanis az alaposan megmosott salátaleveleken marad víz (hacsak le nem centrifugálod), ami kissé fel fogja higítani a levet, ezért kell túlbiztosítani magunkat. Hosszú-hosszú évekig kerestem a megfelelő receptet, rengeteget kísérleteztem, időnként volt, hogy szuper kis levet sikerült rittyentenem, de többnyire az volt, hogy jó lesz ez, mindegy most már, megesszük így is :) Viszont a fent jelzett arányok nagyon tutik, használjátok nyugodtan.
A bejegyzés 2007. április 14-én, tehát éppen hat éve látott napvilágot megboldogult fakanálos blogomban, 2022-ben frissítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése