2025. június 13., péntek

Eton mess

Amikor elkezdem várni az eper szezont, leginkább két dolog jut eszembe. Az első az Eton mess, a második a magam sütötte langyos vajas kalácson egy jó adag még üveget sem látott eper dzsem.

Hát nem gyönyörű???

Hozzávalók 4 személyre:

5 darab habcsók (2 db tojásfehérjéből, 10 dkg porcukorból és pár csepp ecetből)

40 dkg eper
néhány evőkanál porcukor
3 dl tejszín
egy evőkanál vanílikivonat


Elkészítés:
A tojásfehérjéket 10 dkg cukorral keményre verjük, az utolsó fordulatoknál hozzáadunk néhány csepp ecetet. Sütőpapírral bélelt tepsire kanállal halmokat rakosgatunk a masszából, majd 120-140 fokos sütőben szárítjuk a habcsókokat, amíg kopogósra nem száradnak. Lehetőleg a sütőben hagyjuk kihűlni.

A tejszínt 2 teáskanálnyi porcukorral és a vanília kivonattal verjük kemény habbá. Amíg a robotgép dolgozik, aprítsuk fel az epret, szórjuk meg egy kevés cukorral, és villával törjük meg. Nem kell belőle pépet csinálni, maradjanak benne egész eperszemek, de legyen némi leve is, ami majd gusztusosan megszínezi a tejszínhabot.

Az időközben habbá lett tejszínhez könnyedén keverjük hozzá az eper egyharmadát szirupostul, tördeljünk bele egy-két habcsókot, azt is keverjük el, de ne túl alaposan, mert roppant jól mutat a fagylaltos kehelyben, ha csíkos a krém.

Állítsuk össze a desszertet. Egy megfelelő széles szájú pohár vagy kehely aljára szórjunk egy kevés összetört habcsókot, kanalazzunk rá epres tejszínhabot, aztán jöhet egy réteg összetört eper, újabb szórás habcsók, végül ismét epres tejszínhab. Ezen a sorrenden változtathatunk, variálhatunk, belekeverhetjük az összetört habcsókot a tejszínbe is, ahogy jól esik.

Próbáljuk meg egy kicsit hűteni az édességet, de ne keseredjünk el, ha ez nem sikerül, mert az pont ugyanolyan zseniális hidegen, mint szobahőmérsékletűen.

És ne essünk tévedésbe, ez a desszert bizony nem egy könnyed kis nyári fuvallat, a habcsók édes, a tejszín zsíros, szóval bánjunk óvatosan a fogyasztásával.


TIPP:
Készíthető málnával, szederrel, de akár nektarinnal is nagyon finom lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése